2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Miért élnek olyan sokáig a teknősök?

Hirdetés

Miért élnek olyan sokáig a teknősök?

Korábban már írt róla az Index, hogy lenyűgöző hosszú távú memóriája van az óriásteknősöknek. Szükségük is van rá, hogy emlékezzenek a dolgaikra, hiszen ezek az állatok rendkívül sokáig képesek élni, nemrég például 160 éves korában pusztult el egy klagenfurti állatkertben élő példány.

Közönséges cserepesteknős Ausztrália egyik szigeténél

Közönséges cserepesteknős Ausztrália egyik szigeténél

Fotó: Mark Kolbe / Getty Images Hungary

A csúcstartó állat a Guinness Világrekordok szerint egy jelenleg 189 éves óriásteknős, Jonathan, aki Szent Ilona szigetén él. De a hosszú élettartam nem kizárólag az óriásteknősökre jellemző, a tengeri teknősök is képesek elérni az 50-100 éves kort és a mocsáriteknős-félék családjába tartozó terrapenék között is gyakoriak az évszázados példányok – mondta a LiveScience-nek Jordan Donini, a Florida SouthWestern State College teknősökre specializálódott biológia és ökológia professzora. Hozzátette, sok teknősfaj esetén nem tudnak felső határt megállapítani az életkort illetően a tudósok, mivel egészen egyszerűen meghal a megfigyelést végző ember, mielőtt végigkövethetné a páncélos állat teljes életciklusát.

Hirdetés

De mi áll a hátterében annak, hogy a százéves kor nem számít ritkaságnak a teknősök világában? Két lehetséges válasz van a kérdésre, az egyik fejlődési, a másik biológiai oldalról közelíti meg a témát – mondja Lori Neuman-Lee az Arkansas State University professzora.

Az evolúciós válasz az egyszerűbb és egyértelműbb.

A teknősök a szárazföldön lerakott lágyhéjú tojásokkal szaporodnak, ezek a tojások pedig ragadozók, például kígyók, mosómedvék kedvelt táplálékforrásai. Ahhoz, hogy a fajuk túléljen, génjeik tovább örökítéséhez a teknősöknek gyakran – akár évente többször is – szaporodniuk kell, majd tojásokat kell rakniuk. A megmaradt tojásokból kikelő kis teknősök között a halálozási arány magas, mivel – akárcsak tojás korukban – kikelés után rendkívül kiszolgáltatottak a fiatal páncélosok a ragadozóknak és a környezetnek. Ezért is van, hogy a teknősök fiatalabb korukban gyorsabban fejlődnek, majd a fejlődésük lelassul, ezzel párhuzamosan pedig a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/08/28/miert-elnek-olyan-sokaig-a-teknosok-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

A Mozart-hatás 1993-ban bukkant fel először a Nature hasábjain, akkor úgy gondolták, hogy okosabb lesz tőle, …