2022. május 17., keddMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mi végre a májusfa, amikor ott a Tinder?

Hirdetés

Mi végre a májusfa, amikor ott a Tinder?

Itt van május elseje, énekszó és tánc köszöntse! – recsegték a magyar BEAG hangszórók a műmosollyal felvonulók felé május elsején, akik közül többen nem a Párt által jóváhagyott molinót, hanem hordozható májusfát, szalagokkal díszített zöld faágat emeltek a magasba. De mi is ez a májusfa, amire a munkásmozgalom is alaposan rátelepedett?

Május elseje szinte minden népnél határpont és ünnep, elérkezett az esztendő napos fele, végre vége a hidegnek (hivatalosan április 15-én zárták le a központi fűtést a szocialista lakótelepeken, aztán, ha úgy adódott, lehetett fázni még pár hétig).

Májusfa a salgótarjáni József Attila Művelődési Központban kialakított oltópont előtt 2021. május 1-jén

Májusfa a salgótarjáni József Attila Művelődési Központban kialakított oltópont előtt 2021. május 1-jén

Hirdetés

Fotó: Komka Péter / MTI

Az Európa nyugati felét uraló ősi kelták például két évszakra osztották föl az évet, és május 1-je náluk is az élet, szerelem és termékenység ünnepe volt.

 

Ahogyan nálunk is, májusfák meredeznek az égbe még mindig sokfelé. De mire fel ez a bugalom? Miért imádjuk ezt a napot?

Szentek is közbeléptek

A katolikus egyház (amely mindig igyekezett magához igazítani és magáévá tenni a pogány ünnepeket) elmondása szerint azért, mert az első században élt szent Fülöpnek és Jakabnak térítő útjuk során egy Valburga nevű szűz leány volt a segítőtársuk. Ám a pogányok megkérdőjelezték Valburga tisztaságát, mire ő elővette vándorbotját, letűzte a földbe, letérdepelt, és imádkozott istenhez. A száraz fa pedig, a pogányok szeme láttára, kizöldült.

Egészen másként látták ezt a kapitalizmusban.

Amikor 1886. május 1-jén chicagói munkások százezrei (350 ezren) sztrájkot szerveztek a nyolcórás munkaidő bevezetéséért, az esemény negyedik napján anarchisták a Haymarket Square-re bombát dobtak a kivezényelt rendőrök közé, akik azonnal tüzet nyitottak. Több tucat sebesült és halott volt, a történtek pedig olyan nagy hatással voltak a mozgalomra, hogy 1891-ben május elsejét hivatalosan is a „munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé” nyilvánították az Egyesült Államokban.

Még a Vatikán is elfogadta a jeles napot 1955-ben, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2022/05/01/mi-vegre-a-majusfa-amikor-ott-a-tinder-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A bolygóbarát növényi tejek kiválthatják a tehéntejet?

A bolygóbarát növényi tejek kiválthatják a tehéntejet?

Tej nélkül nem lenne palacsinta, besamelmártás, bögrés mákos, belga krumplifőzelék vagy turmix sem. De ez …