2022. május 24., keddMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mi van a globális szamárbőr-kereskedelem mögött?

Hirdetés

Mi van a globális szamárbőr-kereskedelem mögött?

A Donkey Sanctuary adatai azt mutatják, hogy a Facebookon, az Instagramon, a YouTube-on és más online platformokon is rengeteg szamárbőrt kínálnak eladásra. A jótékonysági szervezet becslései szerint évente mintegy 4,8 millió szamarat ölnek meg a bőréért és a közösségi média üzemeltetői nem tesznek semmit a szamárbőr-kereskedelem kontrolljáért – írja a Euronews.

A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) célja, hogy védelmet nyújtson a vadon élő állatfajoknak a globális kereskedelem ellen, sajnos a szamarak háziasított vagy elvadult fajták, ami azt jelenti, hogy nem minősülnek vadon élő állatoknak, és nem tartoznak a CITES-jegyzékbe sem. Védelmet tehát nem kapnak, egyedszámuk viszont bizonyos országokban folyamatosan csökken az internetes kereskedelem miatt.

De mire jó a szamárbőr?

A szamárbőr-kereskedelmet az ejiao nevű több ezer éves kínai gyógyszer növekvő népszerűsége indukálta. A csodaszernek tartott készítményt a szamár irhájából vonják ki főzéssel, és a kínaiak szerint immunerősítésre, bőrápolásra és élénkítésre egyaránt használható. Az interneten elterjedt globális ejiao-kereskedelem miatt gyilkolják a szamarakat szerte a világon. Azon kívül, hogy a csak leölésre tartott szamarakkal szemben ez állatkínzás, a bőrükkel való kereskedelem más problémákat is felvet.

Hirdetés

Sötét dolgok a bőr mögött

A szamárbőr-kereskedelem mélyen beágyazódott az online bűnözés világába. Kína elsősorban Afrikából és Dél-Amerikából importálja az állat bőrét, de az afrikai országok kezdik felismerni, hogy túl nagy mértékben csökken a szamár populáció, ezért exporttilalmat vezettek be. De ez sem mindig hatásos, hiába a két éve fennálló kenyai törvény, az egyik vállalat tavaly januárban 2000 bőrt adott el egy titkos partnernek. Nő a lopások és a csempészet száma is.

Az Oxfordi Egyetem kutatói feltárták, hogy a bőröket árusítók egyéb, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/05/13/illegalis-kereskedelem-szamar-bor-drog-kina/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Felkészülhetünk a legrosszabbra: aranyárban lehet a csoki nemsokára

Felkészülhetünk a legrosszabbra: aranyárban lehet a csoki nemsokára

Mária Terézia és Casanova is csokoládéfüggő volt, a kalandor nemes egyszerűséggel afrodiziákumként használta. Akkoriban azonban …