2023. október 2., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mi történne, ha véletlenül higanyt inna?

Mi történne, ha véletlenül higanyt inna?

Köztudott, hogy a higany az egyik legmérgezőbb eleme a periódusos rendszerünknek, ebből adódóan pedig rengetegen félnek tőle. Egy higanyos hőmérő eltörése például egy kisebb katasztrófával is felérhet, a helyzet azonban az, hogy a higannyal kapcsolatban sokkal több a tévhit, mint azt elsőre hinné – a fém ugyanis rövid ideig ugyan, de akár puszta kézzel is megérinthető, mindenféle szövődmény nélkül.

shutterstock 1706504686

Fotó: Shutterstock

Mivel a higany nem tud a bőrünkön keresztül felszívódni, így nyugodtan megérinthetjük, az semmilyen káros hatással nem lesz ránk; ha azonban a tenyerébe helyezne néhány cseppet, biztosan meglepetés érné. Ennek elsősorban az lenne az oka, hogy mennyire nehéz maga a fém. Ugyan a higany viszkozitása – más néven a belső súrlódása a csúsztató feszültséggel szemben – valahol a víz és a tej között van, annak sűrűsége az előbbinek több mint tizenháromszorosa.

Így míg egy köbcentiméternyi víz körülbelül egy grammot nyomna, addig ugyanennyi higany már 13,6 grammot.

Mint írtuk, a bőr nem képes felszívni a fémet, ez azonban nem jelenti azt, hogy óvatlanul kellene bánni vele – elég ugyanis egy aprócska vágás ahhoz, hogy a higany a véráramba kerüljön, mely már komoly problémákat okozhat. A legnagyobb veszélyt azonban nem ez jelenti, hanem az, ha a cseppek elválnak egymástól, akkor ugyanis sokkal könnyebben kezdenek el gőzzé alakulni, a belégzés pedig messze a legkönnyebb módja annak, hogy a higany a szervezetünkbe jusson és ott felhalmozódjon.

Mi történne, ha lenyelné?

Sokak meglepetésére semmi, valószínűleg még csak rosszulléttel sem járna, a halál pedig végképp nem opció. Ez annak köszönhető, hogy az elemi higany lenyelése az egyik legrosszabb módja a felszívódásnak – az ugyanis bekerül a bélrendszerbe, az ott töltött idő alatt azonban kevesebb mint 0,01 százalékát veszi fel az, így ha véletlenül lenyelt egy kis higanyt, nem kell aggódnia, nem hal meg – ettől függetlenül semmiképp se űzzön a tevékenységből hobbit.

A higanymérgezés a legtöbb esetben a fém felhalmozódásának a következménye, akár sókon, akár szerves vegyületeken keresztül. Kevesen tudják, de a szervezetbe önkéntelenül bevitt higany jelentős része a táplálékláncban magasabb szinten elhelyezkedő halak fogyasztásából származik, amelyek kisebb halak fogyasztásával higanyvegyületeket halmoztak fel a saját szervezetükben. A halfogyasztástól azonban nem kell tartózkodni, az ugyanis nem valószínű, hogy higanymérgezéshez vezetne, a tudósok szerint pedig továbbra is az egyik legegészségesebb módja a húsfogyasztásnak.

Mennyire veszélyes?

Mint írtuk, a higany a legkönnyebben gáz halmazállapotban, belélegzéskor a tüdőnkön keresztül tud a véráramba jutni, ami már komoly problémákat okozhat. Olyankor fennáll a higanymérgezés lehetősége, amely a következő tünetekben nyilvánul meg:

  • fejfájás, hidegrázás, láz;
  • feszítő mellkasi fájdalom, köhögés;
  • kézremegés;
  • hányinger, hányás, hasi görcsök, hasmenés.

A panaszok tovább súlyosbodhatnak, amennyiben hosszabb ideig van kitéve higanygőznek, ez esetben már a következő tünetekkel is lehet, hogy szembe kell néznie a Michigani Közösségi Egészségügyi Minisztérium <a href="https://www.michigan.gov/-/media/Project/Websites/mdhhs/Folder1/Folder23/mdch_MercurySpillFactsheet.pdf?rev=916fb3c2020c439f8d8acce076b76aec" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2023/06/02/higany-tevhitek-veszelyek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Még több állat került a kihalás szélére

Még több állat került a kihalás szélére

Hiába az erőfeszítések, az állatok kihalása a briteknél is (ahogy feltehetőleg mindenhol) intenzívebb ütemben zajlik, …