2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mi történne, ha a Hold csak fele ilyen messze lenne a Földtől?

Hirdetés

Mi történne, ha a Hold csak fele ilyen messze lenne a Földtől?

Neil Armstrong az Apollo-11 misszió során elhelyezett egy lézersugarakat visszaverni képes eszközt a Hold felszínén, egy lézertükröt. Ezen kívül összesen öt került a Holdra az amerikai és szovjet missziók során, ma négy működik. Segítségükkel pontosan meghatározható a Föld-Hold távolság, mely átlagosan 385 ezer kilométer.

Szuperhold Sevilla felett 2016. november 14-én

Szuperhold Sevilla felett 2016. november 14-én

Fotó: Cristina Quicler / AFP

De mi lenne, ha a Hold valamiért közelebb kerülne a Földhöz? Fényképeken, filmekben gyakran ábrázolják szívesen jóval nagyobbnak a Holdat, mint a valóság. Gondoljunk például Jim Carrey 2003-as vígjátékára, A minden6óra, melyben lasszóval közelebb húzza a Földhöz a Holdat. Ha figyelünk A minden6ó hátterében látható híradásokra, észrevehetjük, hogy a filmben masszív árvizek és áradások törnek ki a Carrey játszotta Bruce Nolan lasszózása után.

Hirdetés

 És a film ebben nem is téved, lehetséges következményeket vázol fel.

Azzal, ha a Hold közelebb kerülne bolygónkhoz, felborulna az égitest legismertebb hatása az árapályjelenség, az a gravitációs vonzerő, melyek a Föld óceánjain a napi két dagályt és apályt eredményezik.

A Nap és a Hold vonzása is hatással van bolygónk felszínére, illetve a rajta található vízre, viszont a Nap távolsága miatt a Hold gravitációs ereje érzékelteti jobban hatását.

Neil Comins, a Maine-i Egyetem fizikusa a Live Science-nek azt mondta, ha a Hold a mostani távolság felére lenne csak a Földtől, a dagályok magassága a mostaniak nyolcszorosára nőne. Ezzel teljes szigetek kerülnének víz alá a dagályok idejére, melyek hatalmas hullámokkal csapnának le a partokra.

Nem csak a szigeteket és partokat sújtaná katasztrófa, a szárazföldekre is hatással lenne a Hold közelsége. Comins szerint a hirtelen megnövekedett gravitációs vonzás hatására az energiahullámok visszaverődnének a Földre. Ez pedig hatással lenne bolygónk kérgére, váratlan és földrengéseket, vulkanikus tevékenységet idézne elő a közeli Hold. Ráadásul a rengések és a vulkánkitörések jóval gyakoribbá válnának, akár folyamatossá is.

Példaként a Jupiter Galilei-holdjai közül a legbelsőt, az <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/07/26/mi-tortenne-ha-a-hold-kozelebb-kerulne-a-foldhoz-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

A Mozart-hatás 1993-ban bukkant fel először a Nature hasábjain, akkor úgy gondolták, hogy okosabb lesz tőle, …