2023. június 2., péntekMa Anita, Kármen napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.02. Anita, Kármen Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mi segít a másnapos egereken, ami az embereknél is működhet?

Hirdetés

Mi segít a másnapos egereken, ami az embereknél is működhet?

A Proceedings of the National Academy of Sciences egyik 2016-os számában megjelent tanulmány szerint a metabolikus szerepéről ismert fibroblaszt növekedési hormon nemcsak a májban, de a csecsemőmirigyben is termelődik.  Már 7 évvel ezelőtt kiderült, hogy a májból származó metabolikus hormon javítja az inzulinérzékenységet és meghosszabbítja az egerek élettartamát. A Texas Southwestern Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint azonban nemcsak erre szolgálhat, hanem a másnaposság ellen is hatásos fegyver lehet – és ezt megint az egerek bizonyították. 

Az FGF21 méregtelenítésre képes a  neuronok közvetlen aktiválásával, így szabályozza az izgalmat és az éberséget

– írták az egérkísérletek következtetéseként.

A tanulmány szerint az emberi szervezetben a máj is termel FGF21 hormont, de ha megsokszorozzuk ezt a természetesen létrejövő mennyiséget, az hatásos lehet az alkohol hatásainak kompenzálására.

Hirdetés

A hormon úgy fejti ki mérgezésgátló hatását, hogy közvetlenül aktiválja a  neuronokat a locus coeruleus agyterületen, ez szabályozza az ébrenlétet és az éberséget. Az agy noradrenerg neuronjai segítik az idegrendszer szabályozását, ez hozzájárulhat az FGF21 hormon hatásához.

Egerek és emberek

A kutatócsoport bódító adag etanolt, egyértékű […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/03/14/hormon-masnaposag-anyagcsere/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A tájtervezés fontossága a fenntartható vízgazdálkodásban

A kutatók a cikkben megfogalmazzák, hogy az édesvizek biológiai sokféleségének megőrzéséhez és ökoszisztéma-szolgáltatásainak biztosításához optimalizációs …