2023. június 9., péntekMa Medárd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
2023.06.09. Medárd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mi lehet az oka a húgyúti fertőzés rendszeres kiújulásának?

Hirdetés

Mi lehet az oka a húgyúti fertőzés rendszeres kiújulásának?


Nem a „fázás”, hanem baktérium okozza

A felfázást a szó jelentése miatt sokan a hideggel azonosítják, holott, ha a betegség valódi megnevezését, a hólyaghurutot vagy a húgyúti fertőzést használjuk, beláthatjuk, hogy nem csak a hidegben lehet „felfázni”. A betegséget ugyanis általában olyan baktériumok okozzák, amelyek normálisan is jelen vannak az ember vastagbelében, de a húgyutakba kerülve és elszaporodva már kórokozókká válhatnak. Az egyik leggyakoribb és legismertebb ilyen baktérium az Escherichia coli, vagyis az E. coli. A baktériumfertőzés következtében alakulnak ki olyan jellegzetes és kínzó tünetek, mint a – gyakori, esetleg állandó vizelési inger, – hólyagtáji és húgycsőfájdalom, – csípős, fájdalmas vizelés, – hirtelen jelentkező, sürgető vizelési inger, – keresztcsontnál jelentkező fájdalom, – zavaros, esetleg bűzös, ritkán véres vizelet.

A szexuális élet során számos baktérium eljuthat a húgyúti szervekhez, ami azonban fékezhető olyan szokásokkal, mint óvszerhasználat, megbízható partner, illetve szex előtti és utáni vizelés. Az enyhébb esetek kivételével az orvos elrendelhet antibiotikus kezelést is, amely gyorsan, hatékonyan elpusztítja a fertőzést okozó baktériumokat, így megszabadít a kínzó érzéstől. Az urológus azonban mindig mérlegeli az antibiotikum adását, ugyanis gyakori használat mellett kialakulhat a rezisztencia, amikor a baktériumok ellenállóvá válnak, és nem reagálnak már az adott gyógyszerre. Ha mégis szükséges az antibiotikum szedés, érdemes a szervezet hasznos baktériumflóráját probiotikumokkal támogatni és a bélflóra mellett a hüvelyi vegyhatás megőrzésére is figyelni.

(Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu))

Forrás:
https://www.origo.hu/tudomany/20230427-hugyuti-fertozes.html

Hirdetés

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Grönlandon találhatták meg a globális felmelegedés ellenszerét, ami a söripart is segíti

Grönlandon találhatták meg a globális felmelegedés ellenszerét, ami a söripart is segíti

Évtizedek óta hangoztatják, hogy most van az utolsó alkalom arra, ha szeretnénk megállítani globális felmelegedést, …