2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mi az igazság a fekete párduc mítosza mögött?

Hirdetés

Mi az igazság a fekete párduc mítosza mögött?

A Marvel-univerzum Fekete Párduca, akit a néhai Chadwick Boseman alakított, először az Amerika Kapitány: Polgárháborúban jelent meg a vásznon, de a T’Challa nevű afrikai király a Marvel Comics képregényeiben már 1966-ban felbukkant. Stan Lee író és Jack Kirby rajzoló alkotta meg. A 2018-as Fekete Párducban főszerepet kap T’Challa király, de Chadwick Boseman 2020-as halála után idén a Wakanda Foreverben már egy nőstény Fekete Párduc bukkant fel.

Képernyőkép 2022-11-18 145109

Fotó: Marvel Studios

Kérdés: mi köze a szuperhősnek a vadállathoz? A Marvel-univerzumban a Fekete Párduc emberfeletti képességei egy wakandai növényből származnak, de a párduc név sem véletlen, hiszen a hős az állat minden csodálatra méltó tulajdonságával rendelkezik. Nesztelenül lopakodik, erős, könnyedén mászik fára, és feketébe burkolózik.

Hirdetés

Van-e Wakandában fekete párduc?

Fekete párduc azonban valójában nincs is, ez csak egy köznyelvi kifejezés a Panthera nembe tartozó, sötét színű jaguárokra (Panthera onca) és a leopárdokra (Panthera pardus).

Byron Weckworth, a Panthera (egy vadmacskákra szakosodott természetvédelmi szervezet) genetikai igazgatója szerint:

A macskák körülbelül 10 százaléka a becslések szerint mindkét faj (jaguár és leopárd) esetében fekete színű, és ez a különféle környezeti behatásoknak és a természetes szelekciónak köszönhető.

TChalla a kitalált afrikai Wakanda királya. A valóságban az állatok Afrikában, Ázsiában a dzsungelben, trópusi erdőkben élnek. A jaguárok szeretik az alföldeket, szavannákat és az esőerdőket is Közép- és Dél-Amerikában.

A filmbeli Fekete Párduc egyik érdekessége öltönyének ujjaira erősített visszahúzható karma. Craig Saffoe nagyragadozó-kutató […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2022/11/19/fekete-parduc-marvel-jaguar-leopard-chadwick-boseman/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Egy nemzetközi tudóscsoport új bagolyfajt fedezett fel a Príncipe-szigeten, amely a közép-afrikai São Tomé és …