2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mi az a születésnap-paradoxon?

Hirdetés

Mi az a születésnap-paradoxon?

A rébusz a következő: hány embernek kell lenni egy csoportban ahhoz, hogy 50 százalékos valószínűséggel legyen köztük két, ugyanazon a napon született tag? A válasz meglepő, de elég 23 fő.

Jim Frost statisztikus, aki már három könyvet publikált hasonló problémákról és az American Society of Quality’s Statistics Digest rovatvezetője, szereti az ilyen fejtörőket, mert arra világítanak rá, hogy az ember milyen rosszul gondolkodik a valószínűségszámításokkal kapcsolatban.

Emellett azt is megmutatják, hogy a matematika milyen jótékony hatással lehet az életünkre. Tehát ezeknek a problémáknak az ellentmondó eredményei szórakoztatók, de célt is szolgálnak.

A születésnap-paradoxon kiszámítását Frost feltételezésekkel kezdte. Először is figyelmen kívül hagyta a szökőéveket, mivel ez leegyszerűsíti a matematikát, és nem sokat változtat az eredményen. Abból indult ki, hogy minden születésnapnak egyenlő esélye van.

Hirdetés

Ha csak két embert vesz alapul, akkor annak esélye, hogy egy napon születtek, körülbelül 0,27 százalék.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/08/11/rebusz-matematika-valoszinuseg-szamitas-szuletesnap/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Az 5,4 grammos mintát a Hajabusza–2 szonda gyűjtötte a Ryugu aszteroidáról. Az elemzést a Science …