2022. január 19., szerdaMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
2022.01.19. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mi a titka az újévi lencsének? És a lottóötösnek?

Hirdetés

Mi a titka az újévi lencsének? És a lottóötösnek?

Együnk csak újévkor lencsét vagy sárgaborsót, de jó, ha tudjuk, hogy egyszer sem húzták ki 2021-ben a 46-os, 67-es vagy a 68-as számot a lottón, miközben a 32-est nyolcszor is, a 45-öst pedig hétszer. Elmondhatjuk, hogy kezünkben a tuti szisztéma, és tudjuk, milyen számokat kell megjátszanunk 2022-ben?

GettyImages-1236791746

Fotó: Bernd Wastneck / picture alliance / Getty Images

Tele a világ különleges számokkal, sorozatokkal: Fibonacci-számok, az aranymetszés arányai, a tökéletes prímszámok vagy a mesebeli három testvér és a hétfejű sárkány. Özvegy Ring Sándornénak, Magyarország első ötöslottó-nyertesének családtagjai életkora volt a mágikus ötös 1957. április 11-én. Mivel főnyereményét nyilvánosan vállalta, annyira divatba hozta a családi számokat, hogy máig 1 és 39 között tippel a lottózók fele.

Hirdetés

Ami nem éppen a legjobb taktika, de ha mitikus páratlan számokkal vagy kitüntetett prímszámokkal játszunk, akkor sem feltétlenül ragadtuk torkon a szerencsét. Mégpedig azért nem, mert sok száz ravasz honfitársunk is hasonló fortéllyal él, és ha beüt a ménkő, akkor bizony osztoznunk kell a csodás vagyonon. 

Jó páran kételkednek is a sorsszerű és kitüntetett számok mágikus erejében. Ők hűvös racionalitással, esélyeket kutatva közelítenek a tuti szisztémához, és előbb-utóbb jelentőségteljesen kimondják a valószínűségszámítás bizonyított varázsigéjét:

majd a nagy számok törvénye!

Ha jobban belegondolunk, sokan határozottan meg vagyunk győződve arról, hogy ha mondjuk egy pénzérmét elég sokszor feldobunk, akkor hosszú távon ugyanannyiszor lesz fej és írás az eredmény. Persze csak akkor, ha nincs cinkelve az apró, azaz alig észrevehetően nem súlyosbították meg az egyik oldalát, ami megváltoztathatja az eseménysort. Azaz nem csaltak. És valóban így is lesz, előbb-utóbb a fejek és az írások aránya kellően közelíteni fog az 1-hez.

A probléma csak az, hogy nem tudjuk, mikor.

Hiába jött zsinórban három fej, egyáltalán nem mondhatjuk azt, hogy most már írásnak kell következnie. De még hosszabb egyforma sorozat után sem jelenthetjük ki, hogy most már tényleg nagyobb az esélye az írásnak. Minden dobás ugyanis teljesen független egymástól, ezért mindkét végeredmény valószínűsége ugyanakkora marad: vagy fej, vagy írás, azaz 50-50 százalék. Az érmék pedig nem emlékeznek, és nem fognak csak azért fejjel […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2022/01/01/lottootos-titok-lencse-szerencse/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Be lehet-e zárni a pokol kapuját?

Be lehet-e zárni a pokol kapuját?

Az eddigi próbálkozások ugyanis kudarcot vallottak, az alvilági hely pedig mindmáig zavartalanul üzemel. Most azonban az …