2022. január 17., hétfőMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2022.01.17. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mi a közös a karácsonyban és Donald kacsában?

Hirdetés

Mi a közös a karácsonyban és Donald kacsában?

Tegyünk egy képzeletbeli sétát a világ különböző tájain, nézzünk körbe, milyen érdekes karácsonyi szokások léteznek.

Tipikus karácsonyi jelenet

Tipikus karácsonyi jelenet

Fotó: Alisdair MacDonald / Mirrorpix / Getty Images Hungary

Vajon Európában, vagy akár a tengeren túl hasonlóan ünneplik a karácsonyt, mint nálunk? 24-én fadíszítés, ajándékozás, éjféli mise, finom falatok és meghitt együttlét? A finom falatok kivételével szinte semmi közös nincs az országok karácsonyaiban. De ezen végül is nem is csodálkozhatunk, hiszen a keresztény hagyományok nem ugyanolyan szilárdak és nem ugyanazokkal a pogány tradíciókkal keverednek Észak- és Dél-Európában, keleten és nyugaton.

Hirdetés

Pogány hagyományok és Donald kacsa

Skandinávia jelentős része protestáns, de a kereszténység csak későn, 1000 körül terjedt el az északi országokban. Ezért is lehet, hogy ha valami óriási szerencse folytán Skandináviában landolunk december közepén-végén, nagyra kerekedhet a szemünk, mert a finn, svéd vagy dán karácsonyok nem Jézusról szólnak, inkább a mitológiai manóról. Az északi folklór Nisse nevű gnómja a legenda szerint a házakat és a családokat védi. Ezért a norvégok karácsony este a fa alatt hagynak egy tál zabkását, hogy megköszönjék Nisse gondoskodását. Ha a zabkása nem fogy el, a Nisse szörnyeteggé változik, és összetöri a tárgyakat a házban. A norvégoknak van még egy különleges hagyományuk, a Lille Julaften (Kis szenteste), amelyet december 23-án ünnepelnek. Ebből az alkalomból a család otthon marad, hogy mézeskalács házikót készítsenek együtt, amit az ünnepek után kóstolnak majd meg. December 24-én a tágabb család összegyűlik és tőkehalból, báránykarajból vagy sült sertéshúsból álló menüt fogyasztanak, mindezt természetesen a juleøl, a karácsonyi sör kíséretében eszegetik.

Luca napi ceremónia Gdanskban

Luca napi ceremónia Gdanskban

Fotó: Michal Fludra / NurPhoto / Getty Images Hungary

Svédországban december 13-al veszi kezdetét a karácsonyi szezon. Ez az év leghosszabb éjszakája, mikor a svédek ősi hite szerint a mágikus erők felerősödnek, az állatok beszélnek, a transzcendentális erők beszivárognak az emberek közé. Ezért reggel minden város és falu kiválasztja Szent Luciáját, aki fehér tógába öltözött, énekelő, gyertyát tartó lányokból és fiúkból álló körmenetet vezet. A fiatalok tiszta énekükkel járják körbe a házakat, reményt és fényt ígérve a hosszú, veszélyekkel teli éjszakához.

A svéd ünnepi dekoráció legjellegzetesebb eleme a csillag, amit minden ablakba kitesznek – utalva egy régi hagyományra, mely szerint az ablakokban világító gyertya segít hazatalálni az éjszakai vándoroknak. A svédek tradicionális karácsonyi programja a tévénézés, de csak és kizárólag Donald kacsa kalandjait követik kora délutántól, közel 4 millió svéd háztartásban. Az ajándékokat 24-én este Tomte apó hozza, aki a Mikulás, a karácsonyi manó és Thor isten bakkecskéjének keveréke. Ez utóbbi a skandináv-germán mitológia viharistenének, Thornak a kocsiját húzta és ajándékokat osztogatott. Tiszteletére karácsonykor szalmából készült vagy faragott bakkecskét állítanak a svéd karácsonyfák közelébe.

A finnek a manókra is gondolnak

A lappföldi Rovaniemi varázslatos hely a sarki fénnyel, rénszarvasokkal, Mikulásfalvával és egy csodás karácsonyi vásárral. Szenteste a finneknél is régi hagyomány a fa feldíszítése és az ajándékozás, de ők a halottakról is megemlékeznek, szenteste rokonaik sírjához látogatnak, és égő gyertyát hagynak ott emlékül. Különlegesség, hogy az év közben is sokat szaunázó finnek karácsonykor sem hagynak fel izzasztó hobbijukkal.

A finn szezonális finomságok közé tartozik a Joulutorttu, egy tipikus […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2021/12/25/karacsony-szokasok-skandinavia-portugalia-irorszag-donald-kacsa-finnorszag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kísért a pajzán múlt: bosszúpornó a Vatikánból

Kísért a pajzán múlt: bosszúpornó a Vatikánból

Erotikus ábrázolások mindig is születtek, amióta csak alkotni kezdett a homo sapiens. A kőkorszaki vénuszszobroktól …