2023. október 2., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mesterséges intelligencia alapú eszközt fejlesztettek a depresszió szűrésére

Mesterséges intelligencia alapú eszközt fejlesztettek a depresszió szűrésére

A két egyetem által fejlesztett mesterséges intelligencia alapú beszédhangfeldolgozó alkalmazás működéséről a Semmelweis Egyetem közleményében Kiss Gábor, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének tudományos munkatársa azt mondta, a depressziós betegek beszédének jellegzetességeit tanították meg a szoftvernek egy speciális módszer (Support Vector Regression) segítségével. A Semmelweis oldaláról Hajduska-Dér Bálinttal, az Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának tanársegédjével beszélgettünk a kutatás előzményeiről, az eredményekről és a fejlesztés utóéletéről. A fiatal kutató hangsúlyozta, hogy a fejlesztés 

nem diagnosztikai eszköz, hanem szűrés, hogy a betegek gyorsabban jussanak terápiába.

A kutatás hátteréről hozzátette:

A BME-vel együttműködésben azt vizsgáltuk, milyen hangtani eltérések vannak, amikből ki lehet szűrni a depressziót. Gépi tanulásos rendszernek táplálták be a depressziós hangmintákat, hogy ő maga találja meg, fennáll-e a betegség lehetősége. A mesterséges intelligencia elkülöníti a hangtani eltéréseket, ami a depressziósokra jellemző, de az egészségesekre nem: lassabb, monoton beszéd több szünettel, kevésbé hangsúlyozott, de ezek szubjektív differenciák, ezt akarták objektivizálni.

A rendszer maga határozza meg az eltéréseket, mi alapján különíti el az egészséges és beteg emberek beszédét. Ahogy Hajduska-Dér Bálint mondta:

A kutatáshoz az úgynevezett Magyar Depressziós Beszéd Adatbázis 218 depressziós és egészséges embertől származó hangmintáját használtuk fel.

A résztvevőknek Az északi szél és a nap című rövid, 10 mondatos mesét kellett felolvasniuk. A szakemberek rögzítették a Beck Depression Inventory (BDI) teszten és a Hamilton Rating Scale for Depression (HAMD) teszten elért pontszámukat is. A betegség felismerésére jelenleg leggyakrabban ezt a két skálát használják, de egyik sem ideális. A BDI ugyan gyors, de önkitöltős, ezért szubjektív, azt tükrözi, hogy maga a páciens hogyan értékeli a saját állapotát. A HAMD tesztet az orvos tölti ki a beteg jelenlétében, ez viszont időigényesebb. 

Különböző fizikai jellemzőket vetettek össze minden egyes beszédmintában, köztük a hangspektrumot, a hangdinamikát, a dallamváltozást vagy a beszédritmust.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/06/02/depresszio-mesterseges-intelligencia-ai-dr.-hajduska-der-balint-semmelweis/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Még több állat került a kihalás szélére

Még több állat került a kihalás szélére

Hiába az erőfeszítések, az állatok kihalása a briteknél is (ahogy feltehetőleg mindenhol) intenzívebb ütemben zajlik, …