2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Merkely Béla: A negyedik hullám az oltatlanok hulláma lesz

Hirdetés

Merkely Béla: A negyedik hullám az oltatlanok hulláma lesz

Merkely Béla az Index megkeresésére elmondta, hogy az óvodás korú, vagy fiatalabb gyermekek számára a Covid a jelenlegi tapasztalatok alapján nem veszélyesebb, mint az influenza. Kórházi kezelésre csak más, súlyosabb veleszületett megbetegedések esetén szorultak a kis betegek, de szerencsére erről ritkán beszélhetünk. Ez az újabb variánsok megjelenésével változhat, de eddig egészséges gyerekek esetén semmilyen jelentős szövődménnyel nem találkozott.

A Semmelweisnek két nagy gyerekklinikája van, ide mintegy 60 gyereket kellett befektetni a járvány ideje alatt, de jellemzően inkább poszt-COVID miatt keresik fel a klinikákat a szülők. Többször fordult elő a fertőzés következtében ennél a korosztálynál egy autoimmun megbetegedés, mely az erek gyulladásával jár együtt, de a kórkép jól kezelhető, és a 12 év felettiek esetében kivédhető az oltással.

„A Covid kevésbé érinti a fiatalokat, sokkal nagyobb hatással van az idősebb generáció egészségére. Ugyanakkor az óvodások, kisiskolások még nem olyan óvatosak és tudatosak annyira, mint idősebb társaik, ezért ők vektorként könnyen megfertőzhetik a szülőket és a nagyszülőket. 20 év fölött már gyakrabban találkoztunk súlyos esetekkel, így a megoldás könnyű: 12 év felett mindenkinek javasolt az oltás” – hangsúlyozta a Semmelweis rektora.

Szerinte 12 éves kor alatt a vakcina akkor lesz indokolt, ha erre megfelelő dózisú oltóanyag áll rendelkezésre. Ehhez nem kell komoly változtatást eszközölni az oltóanyagban. „Véleményem szerint meg kell negyedelni az mRNS oltóanyag dózisát, ekkor alkalmas lehet arra, hogy a 40 kg és 12 év alatti fiatal gyermekek is vakcinához jussanak, igaz, ennek bizonyításához még klinikai vizsgálatok kellenek.

Hirdetés

DSC3672

Fotó: Kaszás Tamás / Index

„Hogy miért nem zajlottak le eddig ezek a vizsgálatok?  Mert ebben a korosztályban rendkívül tünetmentesen zajlik a kórkép, a tünetmentes megbetegedés pedig nem kényszerítette ki a gyógyszergyáraktól ezt a lépést.”

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2021/08/27/merkely-bela-a-negyedik-az-oltatlanok-hullama-lesz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

A Mozart-hatás 1993-ban bukkant fel először a Nature hasábjain, akkor úgy gondolták, hogy okosabb lesz tőle, …