2021. január 24., vasárnapMa Timót napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.24. Timót Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Meredek a legrégibb extrém sport, mégis kevesen halnak bele

Hirdetés

Meredek a legrégibb extrém sport, mégis kevesen halnak bele

Amikor a gyerekek először találkoznak labdával és eldobják-rúgják, boldogan szaladnak utána, mert olyan mintha élne a kiszámíthatatlanul pattogó golyó. Persze a gyerekvilágban minden mágikus és csodálatos, a labdajátékok varázsa pedig az emberiség tekintélyes részét élete végéig fogva tartja.

Hasonló lehetett a síugrás a fiatal Michael „Eddie” Edwards számára, akinek gyerekkori álma volt, hogy részt vesz az olimpián. Ügyessége finoman szólva sem volt kellően meggyőző, sem a labdákkal, sem mással. De nem adta fel, és amikor megpillantotta egy sáncugró verseny plakátját, azonnal megváltozott az élete.

Michael „Eddie” Edwards (1988)

Hirdetés

Michael „Eddie” Edwards (1988)

Fotó: Getty Images / Getty Images Hungary

Megragadta és nem eresztette a bűvös kép: a közönség őrjöngésétől övezve, sílécekkel repülni a havas táj felett. Kitartó küzdelmek árán, de álma valóra vált, indulhatott a 1988-as a kanadai Calgaryban rendezett téli olimpián. Mondjuk úgy: felemás sikerrel. Ahogy azt a történelem második sáncugró brit olimpikonjáról készült életrajzi film (Eddie, a sas, 2015) plasztikusan be is mutatja. 

Fészerekről ugráltak először

Valószínűleg hasonló késztetést érezhetett Olaf Rye hadnagy, amikor fészere tetejéről 9,5 méter repült 1808-ban a norvégiai Telemark megyében. A környéken hamar elterjedt a furán síelő katonatiszt híre, és hamarosan kisebb tömegeket hökkentett meg különös hóbortjával. 

Sondre Nordheim

Sondre Nordheim

Fotó: Hege Bjåland / sondrenorheim.com

Lavinaként terjedt a mókás téli pajta-ugratás szokása, 1860-ban a norvég Sondre Nordheim már 30,5 métert repült, amit harminc évig senkinek sem sikerült túlszárnyalnia. A síugrók kezdtek elszakadni földhözragadt sporttársaiktól, az 1880-as években elhagyták a síbotot is, amikkel felgyorsították magukat ugrás előtt és megtartották magukat érkezéskor. 1883-ban Torju Torjussen megalkotta a most is elvárt Telemark érkezést. Földet éréskor a síelő egyik lábának a másik előtt kell lennie, és a másik térdét be kell hajlítania. Úgy is mondhatnánk, hogy támadóállásban kell talajt fogniuk.

Mind a mai napig. 

Kezdetben inkább cirkuszi látványosságnak számított a sport. Norvég emigránsok a híres amerikai Barum & Bailey cirkuszban is felléptek vele. A cél azonban már a kezdetektől ugyanaz volt: minél messzebb ugrani. Egyre magasabb sáncokat építettek, és többször is módosították az ugrás technikáját is.  

Majd röpdöstek, később hasították a levegőt

A síugrás már az első téli olimpián a francia Chamonix-Mont-Blanc városban is jelen volt 1924-ben. Veszélyességét tekintve úgy is mondhatnánk, hogy ez az egyik legrégebbi hivatalosan is elfogadott extrém sport.

A norvégiai kongsbergből származó Birger Ruud hajlított csípővel és előre mozgatott karokkal, madárszerű mozdulatokkal ugrott a versenyen, megteremtve ezzel a Kongsberg-stílust. 

Birger Ruud (1936)

Birger Ruud (1936)

Fotó: ullstein bild Dtl / Getty Images Hungary

Később ezt továbbfejlesztették: nem vesződtek a röpdöséssel, inkább előrenyújtották a karokat a lécek mentén, párhuzamosan. A világrekord 45–50 méterről azonnal 100 méter fölé ugrott.

Aztán decensen vigyázzba rakták karjaikat

Az 1950-es években a svájci Andreas Daescher már a teste mellett tartotta karjait, és ez maradt a standard technika egészen 1985-ig, a máig uralkodó V-stílusig. A svéd Jan Boklöv síugró arra jött rá, hogy ha repülés közben nem párhuzamosan tartja a léceket, hanem V alakban szétterpeszti lábát, a két lába közé előretolja a felsőtestét, a jobb aerodinamika miatt jóval messzebbre tud repülni. Valóban, ezzel a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/01/12/a_legregibb_extrem_sport/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Különös tyúknak vélték a csapot

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2021/01/21/kulonos_tyuknak_veltek_a_csapot/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …