2023. december 11., hétfőMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.12.11. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mennyire lehet korhű egy videójáték?

Hirdetés

Mennyire lehet korhű egy videójáték?

Néhány nappal ezelőtt mi is megírtuk, hogy az új Assasin’s Creed játék, a Mirage nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de mi a helyzet a háttérrel? Vajon mennyire hiteles ez a Bagdad, amit a játékban láthatunk? 

chrome-capture-2023-9-17.png

Fotó: Ubisoft / YouTube

A korábbi játékokban ellátogathattunk többek között Damaszkuszba, Firenzébe, Jeruzsálembe, Párizsba, hogy a háztetőkön parkurozzunk, harcoljunk, mindig korhű ruhákban és díszlet előtt. Az, hogy a készítők melyik évszázadba és melyik országba helyezik a játékot, állítólag attól függ, hogy mennyire ismerik a hátterül szolgáló régiót a játék célországaiban, és mennyire független a jelen konfliktusaitól. Így nem lett sajnos magyar hátterű Assassin’s, mert ugyan 9 éve petíciót indítottak, hogy 20 000 aláírással elérjék, az ’56-os magyar forradalom legyen a háttér és a téma, de nem jött össze elég támogató, és a mi fontos forradalmunk máshol nem is elég ismert. Plusz az oroszok negatív szerepben ábrázolása néhány évtizede elég rizikós. Úgyhogy a magyar szál így nem valósult meg. 

Hirdetés

De ettől még dicséret illeti a készítőket, ugyanis mindig nagy hangsúlyt fektetnek az ismeretterjesztésre, az új bagdadi játék részeként funkcionáló History of Bagdad például szakszerűen összeállított információkat nyújt a 9. századi város történelméről, művészetéről és gazdaságáról. Az illusztrációul szolgáló képeket különböző múzeumok bocsájtották a játéktervezők rendelkezésére, köztük a koppenhágai The David Collection, ami kivételesen komoly iszlám művészeti gyűjteménnyel rendelkezik, vagy a párizsi Institut du monde arab.  

Miért pont Bagdad?

A középkori városból nem sok emlék maradt, de szerencsére a történetírók megörökítették, milyen volt az 1258-as mongol invázió előtt.

Al-Mansur, az abbászida kalifa által 762-ben alapított Bagdad a középkori világ egyik legnagyobb és legfontosabb városa, ami politikai, szellemi, művészeti és gazdasági központként funkcionált.  A kör alakúra tervezett város a 9. században mintegy 3000 méter átmérőjű volt és vályogtéglából épült. A városnak két köralakú falát vizesárok vette körül, négy kupolás kapun át lehetett ki- és bemenni, amelyeknek a tetején egy-egy lándzsát tartó alak állt. Bagdad […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2023/10/21/assassins-creed-bagdad-jatek-muveszet-tortenet-autentikus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van-e még ereje a családnak?

A társadalmi és kulturális változások az utóbbi évtizedekben különösen felgyorsultak az internetnek és a globalizációnak …