2023. december 2., szombatMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
2023.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mennyi koffeint fogyaszthat egy visszafogott kávéfüggő?

Hirdetés

Mennyi koffeint fogyaszthat egy visszafogott kávéfüggő?

A statisztikák szerint a koffein a világ legkönnyebben hozzáférhető és legszélesebb körben használt legális drogja. Fogyasztásának legfőbb forrása a kávé, és nem meglepő módon a magyar felnőttek viszonylag nagy része kávéfüggő. A koffeinfüggőségtől nehéz megszabadulni, és sokszor veszélyeket vonz magával, komoly elvonási tünetekkel.

A GKID 2022 márciusában készült felmérése szerint a rendszeres kávéfogyasztók 29 százaléka napi egy kávét, mintegy 60 százalékuk pedig naponta 2-3 kávét iszik. Összességében a kutatás alapján kijelenthető, hogy a magyar kávéfogyasztók átlagosan 2 csésze kávét isznak egy nap. Ezzel az egy főre jutó kávémennyiség az Euromonitor szerint 3,1 kg/fő. (Ez a száraz tömegre értendő, azaz a főzés előtti darált, nem pedig a lefőzött kávéra.)

A napi rendszerességgel kávét fogyasztók olyan függőségi viszonyban élnek a kávéval, amelyről nem tudnak lemondani. Ez az oka annak, hogy minden reggel ki tudnak kelni az ágyból, és a kávé egész nap velük van, amikor szükségük van egy kis felpörgetésre.

Hirdetés

Hogyan hat a koffein?

A koffeinfogyasztás elsődleges célja a fáradtság és az álmosság leküzdése, a szervezet doppingolása, de számos további felhasználási módja is van. A koffein természetben előforduló központi idegrendszeri stimuláns, ezt a drogot leggyakrabban a kávébabból nyerik, de természetes formában előfordul bizonyos teafajtákban és a kakaóbabban is.

A koffein mesterséges, szintetikus úton történő tömeges előállítása egyszerű, karbamid kémiai szintézisével és annak különböző vegyi anyagokkal, például metil-kloriddal és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/10/29/kave-fogyasztas-koffein-fuggoseg-egeszseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van-e még ereje a családnak?

A társadalmi és kulturális változások az utóbbi évtizedekben különösen felgyorsultak az internetnek és a globalizációnak …