2021. július 28., szerdaMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2021.07.28. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mennyi arany van még a földben?

Hirdetés

Mennyi arany van még a földben?

A hivatalos EB 2020-trófeát a londoni Asprey ékszerészet készítette átszámítva 11 millió forintért. Hatvan centiméter magas és 7,6 kilós, anyaga aranyozott ezüst. 

De miért nem készítik az aranykupát, és úgy általában az aranyérmeket teljesen aranyból?

Már 6-7 ezer éve ismerjük az aranyat. Talán a legrégebbi fém, ami felkeltette az érdeklődésünket. Valószínű, hogy kövek, kavicsok gyűjtögetése közben figyeltek fel a kisebb-nagyobb rögökre az őskori emberek, és az aranysárga csillogás örökre foglyul ejtette őket.

GettyImages-514762120

Hirdetés

Fotó: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images

Ez azért érdekes, mert az arany puha, könnyen formálható anyag. Nem alkalmas semmiféle szerszám készítésére. Vasat például sok ezer év múltán kezdtünk csak el széles körben használni (legkorábban a közel-keletiek körülbelül 3 ezer éve). Pedig a vas kemény, és az egyik leggyakoribb elemi anyag a Földön.

Nem tudunk szabadulni tőle

Az arany delejező hatalma különleges tulajdonságaiban rejlik: nem korrodálódik, fénye csillogó és a napsugárhoz hasonlóan tiszta. A napnak pedig mindig is mágikus vallási erőt tulajdonítottak. Akár több ezer évet is eltölthet a földben, ha előkerül, újra ragyogni kezd. Ellenállhatatlan vágyat keltve, hogy dísztárgyakat, ékszereket készítsünk belőle.

Na és persze pénzt.

Ám furcsa módon az időszámításunk előtti 550-es évekig kellett arra várni, hogy a kis-ázsiai Krőzus királynak eszébe jusson ez, és megalkossa az első, általánosan elfogadott fizetőeszközt, az aranypénzt. Értéke megkérdőjelezhetetlen volt, ma úgy mondanánk, hogy általános közbizalom övezte.

Van még egy fontos jellemzője, amit már Arisztotelész is megfogalmazott: csak nagy fáradsággal lehet felkutatni, kinyerni. Márpedig a jó pénz előállítási költségének kiemelkedően magasnak kell lennie. Mennyiségét nem lehet korlátlanul növelni, és mindig kevés lesz belőle. Ez teszi kívánatossá az emberek szemében.

Az arany talán legfontosabb tulajdonsága éppen az, hogy

rendkívül ritka elem.

Csillagokban keletkezett különböző nukleáris folyamatok során (jó, ez elmondható a legtöbb elemre is), de csak szupernóva-robbanások alkalmával szóródik szét az univerzumban.

És jelenleg úgy tűnik,

hatezer év alatt a jó részét már kibányásztuk a Földből.

Az Arany Világtanács becslése szerint eddig 190 ezer tonna került az emberiség birtokába (ha összeolvasztanánk mind, akkora lenne, mint egy 22 méter élhosszúságú aranykocka), és körülbelül 50 ezer tonna lehet még a föld alatt. Azaz 80 százalékát már megkaparintottuk.

Persze ezek az adatok a most ismert, gazdaságosan kinyerhető készletekre vonatkoznak. Elképzelhető, hogy újabb technológiákkal kipréselhetünk még további tonnákat. De az mindenképpen szembeszökő, hogy

elérkezett az <a href="https://www.bbc.com/news/business-54230737" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/07/11/mennyi-arany-van-meg-a-foldon-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért éppen aranyat, ezüstöt és bronzot osztanak az olimpián?

Miért éppen aranyat, ezüstöt és bronzot osztanak az olimpián?

Az olimpia eredetileg egy atlétikai és vallási ünnep volt, amelyet Zeusz főisten tiszteletére rendeztek Olimpiában, …