A szulfitokat a kilencvenes években kezdték okolni a fejfájásért, amit a nagyobb mennyiségű borfogyasztás után másnap tapasztalhatunk – olvashatjuk a The Conversationben. Amerikában kötelezővé is tették a szulfitok feltüntetését a borcímkéken, ennek ellenére nem találtak határozott bizonyítékot arra, hogy közvetlen kapcsolat lenne a szulfitok és a fejfájás között. A szulfitot már a rómaiak is használták boruk tartósítására, értékesítve annak antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságait.
Bűnös a szulfit?
A szulfit egyik legfontosabb tulajdonsága ugyanis a tartósításban rejlik, megőrzi az élelmiszerek frissességét, késlelteti az avasodást, a megromlást. És mivel antimikrobiális hatással is bír, meggátolja a káros mikroorganizmusok (penész, baktériumok) szaporodását. De a szín megőrzésében és az állagmegőrzésben is segít. Viszont mivel bizonyos élelmiszerek ugyanolyan mennyiségben tartalmaznak szulfitot, mint a bor, mégis gyanús, hogy nem az okoz fejfájást. Hiszen ki tapasztalt már macskajajt a túl sok aszalt szilva után? Maximum hasmenést.
A tanninokkal ugyanez a helyzet, ezek a polifenolok családjába tartozó molekulák, de olyan termékekben is jelen vannak, amelyek nem okoznak fejfájást, például a teában és a csokiban. Mások a biogén […]
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
Forrás:
https://index.hu/tudomany/2024/12/20/voros-bor-masnapossag-szulfit-tannin-polifenol/
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!