2023. március 31., péntekMa Zalán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 350,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.03.31. Zalán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 350,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Megölte feltalálóját és zavargásokat okozott a világ legközönségesebb anyaga

Hirdetés

Megölte feltalálóját és zavargásokat okozott a világ legközönségesebb anyaga

Talán nincs is megszokottabb, hétköznapibb, unalmasabb anyag világon, mint a nejlon, amely legfeljebb ásító közönyt válthat ki egy 21. századi emberből, már ha egyáltalán valami apró reakciót is előidéz, ha elhangzik a neve. Pedig feltalálása és debütálása egyáltalán nem volt izgalmaktól mentes, és ez a kőolajból készülő, poliamidokból álló szintetikus polimerféleség nemcsak a divatot formálta át egyik pillanatról a másikra, hanem gyökeresen átalakította egész világunkat, és a sokat dorgált plasztik-univerzum egyik törzsalapítójaként máig annak egyik egyeduralkodója maradt. 

Vegyészek már régóta kerestek egy olcsón előállítható, jó tulajdonságokkal rendelkező műszálat, de Wallace Carothers szerves kémikus felbukkanásáig kellett várni az áttörésre. Az amerikai Harvard Egyetem szerves kémiával foglalkozó 32 éves tanárát 1927-ben csábította át az amerikai DuPont vegyipari vállalat, a fiatal tudós pedig csapatával már 1931-ben elő is rukkolt egy új szintetikus anyaggal, a búvárruhák máig elengedhetetlen alapanyagával, a neoprénnel (műkaucsuk). 

Végkimerülésig kavarták, mire sikerült

Figyelmét ezután egy finom, de mégis erős és tartós, forradalmi anyag felfedezése kötötte le, a vállalat pedig akkora lehetőséget látott egy ilyen találmányban, és annyira bízott a tudósban, hogy (akkoriban horribilisnek számító) 40 millió dollárt fektetett az úttörő kutatásokba. Éjjel-nappal azon dolgoztak a vegyészek, hogy mihamarabb bemutathassanak a világnak egy új, páratlan tulajdonságokkal rendelkező anyagot. Már évek óta folyt a lázas kísérletezés, sikertelenül, amikor 1935-ben Wallace Carothers egyik holtfáradt munkatársa (az aznapi jelentés szerint)

már ész nélkül, minden mindegy alapon kevergette a polikondenzációs mixtúrát a lombikban,

Hirdetés

amikor váratlanul felpattant és a keverőpálcájával kirohant a laboratóriumból, maga mögött húzva egy elasztikus szálat, amelyik csak nem akart elszakadni. 

Ez volt az a pillanat, amikor megszületett a nejlon, ami akkor még csak a prózai poliamid 6.6. nevet viselte. A prototípus azonban nem csak túlságosan nyúlékony, hanem gyúlékony is volt. Még két évbe telt, mire sikerült a mesterséges matéria olvadáspontját 250 Celsius fokra, szakítószilárdságát pedig a többszörösére növelni, majd a DuPont nylon néven szabadalmaztatta az új műanyagot 1937-ben. 

Őrületbe kergette az embereket… 

Erős, ellenálló, könnyen formálható, színezhető, olcsó és tartós, pont, amilyet szerettek volna.

Éppen 85 éve, 1938. február 24-én mutatkozott be és jelent meg a boltokban

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/02/24/megolte-feltalalojat-es-zavargasokat-okozott-a-vilag-legkozonsegesebb-anyaga/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mamuthúst állítottak elő tudósok, nem meri megkóstolni senki

Mamuthúst állítottak elő tudósok, nem meri megkóstolni senki

Ahogyan arról korábban az Index is beszámolt, már korántsem lehetetlen mesterséges úton húst előállítani, a fenntarthatóság …