2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Megoldódik egy ókori krimi: a 26-os számú csontváz története

Hirdetés

Megoldódik egy ókori krimi: a 26-os számú csontváz története

A Vezúv a Nápolyi-öbölhöz közel található szunnyadó tűzhányó volt. Legalábbis ezt hitték róla a környéken élt ókoriak, ám 79-ben minden előjel nélkül kitört. A pontos dátum a mai napi vitatott, van aki augusztus 24-ét, mások október 24-ét fogadják el. Kilométer magasan lőtte ki magából óriási erővel és sebességgel a lávapörkölte köveket. Majd iszonyatos robaj kíséretében felrobbant a hegy csúcsa és ömleni kezdett a láva. Három napon át gomolygott a vulkáni hamu a térség fölött, amely a hegy lábánál fekvő Pompeji városát 5-6 méter vastagon beborította.

A Nápolyi-öböl környéki korabeli városok a Vezúv kitörésekor. A sötét folt mutatja, meddig terjedt a vulkánkitörés pusztítása, amit a földrengés, a láva és a vulkáni hamu okozott.

A Nápolyi-öböl környéki korabeli városok a Vezúv kitörésekor. A sötét folt mutatja, meddig terjedt a vulkánkitörés pusztítása, amit a földrengés, a láva és a vulkáni hamu okozott.

Fotó: MapMaster / Wikipedia

A helyiek közül sokan házaik pincéiben kerestek menedéket, ám az épületek tetejére rakódott hamu és apró kövek súlya alatt egy idő után berogytak a tetők, a házakból pedig már nem tudtak kimenekülni, mert az utcákat több méter magasan borította a hamu, egyszerűen nem nyíltak az ajtók, ablakok. Akik hamarabb kaptak észbe, azok a közeli tengerpart irányába indultak el.

Hirdetés

Érdekes módon Pompejit nem a forró láva pusztította el, hanem a vastag vulkáni hamuréteg. A másik közeli települést, Herculaneumot viszont igen. A katasztrófát követően a mentést Misenum városában szervezték meg, és indították a mentőhajókat Pompeji és Herculaneum partjai felé. A vulkánkitörésről és azt követő pusztításról két hitelesnek tartott, korabeli levélből értesültünk, amelyet ifjabb Plinius írt a római történetírónak, Tacitusnak. 

A levélíró nagybátyja – idősebb Plinius, író, történész, tudós, katona, polihisztor –, éppen a misenumi flotta parancsnoka volt, és vezetésével indult a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2021/05/14/pompei-vulkankitores-menekulok-regesz-csontvaz-vezuv/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kitiltják a dolmányos varjakat a budai Várból

Kitiltják a dolmányos varjakat a budai Várból

Hadat üzent a dolmányos varjaknak a Budavári Önkormányzat, méghozzá különös módon: egész egyszerűen kitiltják őket …