2021. május 17., hétfőMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Megmérgezték vagy elrabolták Napóleont?

Hirdetés

Megmérgezték vagy elrabolták Napóleont?

Napóleon kétszáz évvel ezelőtt, 1821. május 5-én halt meg Szent Ilona szigetén, délután 5 óra 49 perckor. Végrendeletében ő kérte, hogy testét boncolják fel, amit másnap, tizenhét személy jelenlétében végre is hajtottak. Temetésére május 9-én került sor. A sziget brit kormányzója, Hudson Lowe nem engedélyezte, hogy a sírkövére mindössze az uralkodókhoz illő keresztnevet írják fel, ragaszkodott a Napoléon Bonaparte felirathoz. Ezért a sírkő üresen maradt egészen 1840 októberéig – amikor a császár földi maradványait Franciaországba szállították.

Franciaországban azonnal elterjedt a mérgezés vádja. Hogyan halhatott meg ötvenkét éves korában egy makkegészségesnek tartott férfi? A Szent Ilonáról hazatértek tanúvallomásai és a közzétett orvosi jelentés azonban mindenkit megnyugtatott: a császár betegségben halt meg, valószínűleg gyomorfekélyben vagy gyomorrákban. Perforálódott gyomra előbb is végzett volna vele, ha a mája el nem zárja a 6,5-7 centiméteres rést. A halált kisebb egészségügyi problémák is gyorsították: epehólyag-gyulladás, krónikus vastagbélgyulladás, hólyaghurut és tüdőproblémák.

Arzén a hajszálakban

A mérgezés vádját egy svéd fogorvos, Sten Forshufvud (1903–1985) elevenítette fel 1961-ben svéd és francia nyelven is kiadott, Napóleont megmérgezték? című könyvében. Napóleon betegségének ismeretében úgy vélekedett, hogy a tüneteket arzénmérgezés is okozhatta. 1965-ben megvizsgáltatta Napóleon Szent Ilona szigetéről származó hajszálait egy glasgow-i laboratóriumban, ahol arra az eredményre jutottak, hogy 

Hirdetés

tízszer több arzén található a hajszálakban,

mint amennyit ma természetesnek tekintenek. Amikor azonban megvizsgáltatták a császár 1805-ből származó hajfürtjét is, ugyanerre az eredményre jutottak. Forshufvud ezt azzal magyarázta, hogy nyilván már ekkor megkezdődött a mérgezési folyamat.

Az 1970-es évek közepén Ben Weider (1923–2008) kanadai üzletember felvette a kapcsolatot Forshufvuddal. Ő volt a Testépítők Nemzetközi Szövetségének egyik alapítója és első elnöke, valamint Arnold Schwarzenegger felfedezője. Az FBI laboratóriumában vizsgáltatta meg Napóleon hajszálait, és az eredményeket David Hapgood újságíróval közösen megjelentetett könyvében tette közzé. Magyarul is olvasható, A Napóleon-gyilkosság címmel (Bp., 1990 körül, Weider–Hungary). Weider 2001 júniusában nemzetközi konferenciát is rendezett a kérdésről Párizsban, amire mintegy száz személyt hívott meg, s az eredményeket nagyszabású sajtókampány keretében terjesztette.

Ben Weider

Ben Weider

Fotó: Daniel Janin / AFP

A történészek véleménye

Egyetlen Napóleonnal foglalkozó történészt (Thierry Lentz, Jean Tulard, André Castelot, Alain Decaux stb.) és orvost (Guy Godlewski, Paul Ganière, Claude Forand stb.) sem sikerült meggyőzni arról, hogy a császár arzénmérgezésben halt meg. A mérgezés vádját a legalaposabb elemző kötet, Thierry Lentz és Jacques Mazé La mort de Napoléon. Mythes, légendes et mystères (Napóleon halála – Mítoszok, legendák és rejtélyek, Párizs, 2009, Perrin) című könyve is megalapozatlannak találta.

Egyrészt senki sem vizsgálta meg, mennyi arzén volt a császár halálának időpontjában Szent Ilona más lakóinak a hajában, mekkora mennyiség tekinthető normálisnak a XIX. század elején, és miért van ugyanennyi arzén a császár száműzetése előtt tíz évvel levágott hajszálaiban. Szent Ilonán az arzén bekerülhetett a hajszálakba 

a nedves időben feloldódó tapéták arzént tartalmazó festékéből,

a kályhákban elégetett szénből, a rovarirtó szerekből vagy a vulkanikus eredetű, arzénban gazdag […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/04/13/megmergeztek-vagy-elraboltak-napoleont-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Híres állatkerti szökések – loholni kellett a lajhár után

Híres állatkerti szökések – loholni kellett a lajhár után

2020 szeptemberében, hajnalhasadtakor meglépett két kenguru a miskolci állatkertből. Egyikük nem jutott messzire, még a …