2022. november 30., szerdaMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
2022.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mégis lehetett volna énekelni a koronavírus alatt?

Hirdetés

Mégis lehetett volna énekelni a koronavírus alatt?

Amikor a járvány berobbant, elhallgattak a színházak, az operaházak, de még a templomok is, mert a hivatalos ajánlás szerint az éneklés fokozta volna a vírus terjedését. De most kiderült, hogy nem is kellett volna csöndben maradnunk.

Lassabb kilégzés

Az új kutatási eredmények azt mutatják, hogy az előadóművészek légzésszabályozása épp hogy megakadályozhatja a betegségek terjedését. A Met Orchestra által indított tanulmányban Philippe Bourianne mérnök mérte a Metropolitan Opera énekesei és zenészei által kibocsátott légáramlást. A Physical Review Appliedben publikált eredmények azt mutatják, hogy a zenészek olyan finoman szabályozzák a légzésüket, hogy gyengébb légáramlást bocsátanak ki éneklés és játék közben, mint a nem előadóművészek beszéd és légzés közben.

Bourianne lézer segítségével követte nyomon a szájat és a hangszert elhagyó levegő sebességét.

Hirdetés

Ha tudják, hogy a kilélegzett levegő milyen gyorsan és hová terjed, akkor meg lehet becsülni, hogy egy fertőzött személy által kibocsátott levegő elég messzire jut-e ahhoz, hogy másra is veszélyes legyen.

A koronavírus-járvány kezdetén a princetoni professzor, Howard Stone és Manouk Abkarian, a párizsi francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ kutatási igazgatója vizsgálta a légzőrendszerből származó kis folyadékrészecskéket, az aeroszolokat. Ezek ugyanis vírustovábbítók lehetnek.

A korábbi […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/11/25/korona-virus-terjedes-aeroszol-levego-enekesek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Végre kiderült, mennyi vizet kell inni egy nap

Végre kiderült, mennyi vizet kell inni egy nap

Egy új tanulmány több mint 5600, különböző korú embert vizsgált a világ 26 országából. A …