Lehet, hogy a kalóriamentes koffeintartalmú italok használatát kell szorgalmazni az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség csökkentésére? További kutatásokra van még szükség, de az eredmények biztatóak – olvasható a The Guardian cikkében.
Ha magas a vér koffeinszintje, csökkenhet a testzsír mennyisége és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata – mutat rá a kutatás.
A tanulmány szerzői elmondták, munkájuk a korábban publikált kutatásokra épül, amelyek alapján napi három–öt csésze kávé elfogyasztása, átlagosan 70–150 mg koffein, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Koffein, az anyagcsere-serkentő
A kutatók két gyakori génváltozatot találtak, amelyek a koffein-anyagcsere sebességéhez kapcsolódnak, és ezek segítségével meghatározták a genetikailag előre jelzett vér koffeinszintjét és azt, hogy ez összefüggésben áll-e az alacsonyabb testtömeg indexszel és a testzsírral.
Azok, akiknél genetikailag lassabb a koffein-anyagcsere, átlagosan kevesebb kávét isznak, ugyanakkor magasabb vérükben a koffeinszint, mint azoknál, akik gyorsan metabolizálják azt.
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/03/17/koffein-zsir-egetes-diabetesz/
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!