2023. március 20., hétfőMa Klaudia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.03.20. Klaudia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Megállíthatatlanul terjed egy veszélyes kórokozó, új járvány jöhet

Hirdetés

Megállíthatatlanul terjed egy veszélyes kórokozó, új járvány jöhet

Ezek nem fertőző betegségek a szó szoros értelmében; a gombákat nem adjuk át egymásnak. A spóráikat napi szinten belélegezzük, de az immunrendszerünk alkalmas arra, hogy felvegye velük a harcot” – mondja Asiya Gusa molekuláris genetikus és mikrobiológus, az észak-karolinai Duke University School of Medicine munkatársa.

A kutatócsoport részletesen megvizsgálta a Cryptococcus deneoformans nevű kórokozó gombát, laboratóriumi körülmények közé helyezve és 30 °C-ról 37 °C-ra emelve a hőmérsékletét.

A tanulmány fő konklúziója, hogy a megnövekedett hő gyorsabb genetikai változásokat idéz elő a C. deneoformansban.

A tanulság az, hogy a klíma melegedése felgyorsítja a veszélyes gombák fejlődését, gyorsabban fognak mutálódni, mint gondoltuk.

Hirdetés

A következő lépés a gombafertőzés kiújulásán átesett emberek kórokozóinak vizsgálata. Az ilyen fertőzések már most is évente több százezer ember halálát okozzák, de jelenleg csak a súlyosan immunhiányos emberek vannak veszélyben.

A gombás megbetegedések száma egyre nő, főként a legyengült immunrendszerű vagy alapbetegségben szenvedő emberek számának emelkedése miatt” – mondta Gusa.

A teljes publikáció a PNAS tudományos folyóiratban olvasható.

Forrás:
https://www.origo.hu/tudomany/20230207-megallithatatlanul-mutalodik-egy-veszelyes-korokozo-vilagmeretu-problemat-okozhat.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Veszélyben van a természet, mert gyorsul a hegyi erdők csökkenése

2000 óta a hegyi erdők több, mint 7%-a eltűnt, ami nagyobb, mint Texas területe, ezt …