2023. május 28., vasárnapMa Emil, Csanád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 372,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 383,00 Ft
2023.05.28. Emil, Csanád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 372,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 383,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Még mindig rejtély, hogy melyik állat indította el a koronavírust

Hirdetés

Még mindig rejtély, hogy melyik állat indította el a koronavírust

Egy új elemzés szerint a vuhani piacról a világjárvány első heteiben gyűjtött vírusminták sem mutatják meg, hogy mely állatfajok voltak fertőzöttek, és terjeszthették el a Földet letaroló koronavírust – írja a Nature.

A legújabb analízis Jesse Bloom, a Fred Hutchinson Rákkutató Központ virológusának nevéhez fűződik, és ez a harmadik olyan tanulmány két hónapon belül, amely a mintákban szereplő állatok genetikai szekvenciájára összpontosít. 

Kínai trükk

2020. január 1-jén bezárták a Huanan piacot a vírus miatt, Bloom ezután elemezte a piacon a Kínai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ tudósai által begyűjtött genetikai minták adatait, 2022 februárjában a kínai tudósok feltárták, hogy a SARS-CoV-2 jelen volt a piacon – standokról, a földről és a falakról vett mintákban mutatták ki, de nem számoltak be arról, hogy voltak-e állati szekvenciák a mintákban.

Florence Débarre, a párizsi Centre national de la recherche scientifique (CNRS) kutatási ügynökség evolúcióbiológusa, az állati fehérjékről és DNS-ről szóló első jelentés társszerzője szerint a legújabb analízis soha nem tudott volna választ adni arra a kérdésre, hogy mely állatok voltak a vírus gazdaszervezetei, mert mire a mintákat begyűjtötték, annyi vírust terjesztettek már el az emberek. Débarre tárta fel azokat a genetikai szekvenciaadatokat, amiket a kínai kutatók a GISAID virológiai adatbázisban tettek közzé (a Huanani tengergyümölcsei piacról gyűjtöttek adatokat 2019-ben), de mióta Débarre észrevette az információkat, a GISAID eltávolította őket. De miért nem hozták nyilvánosságra korábban a sorozatokat? A kínai Center for Disease Control and Prevention (CDC) részéről George Gao azt válaszolta:

Hirdetés

A Centre national de la recherche scientifique (CNRS) (Francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont) bejárata Párizsban

A Centre national de la recherche scientifique (CNRS) (Francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont) bejárata Párizsban

Fotó: Lionel Bonaventure / AFP

Nem volt semmi újdonság. És mikor kiderült, hogy illegális állatkereskedés folyik, azonnal bezárták a piacot.

Gao és a CDC egyébként 2020. január és március között gyűjtött mintákat a piacról, ezek között volt SARS-pozitív, de emberi genetikai anyag is volt benne, más állatokból származó DNS viszont nem. Arra következtettek, hogy az emberek hozták a vírust a piacra, és nem a piac volt a járvány eredete, csak felerősítette a vírus korai terjedését. Egyes kínai kutatók szerint a vírus Kínán kívülről származik, és eljutott Vuhanba. A laboratóriumi kiszivárogtatásban hívők úgy gondolják, egy vuhani […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/05/08/korona-virus-vuhan-piac-allat-fertozes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az emberiség lankadatlanul diszkógömböket lődöz az űrbe

Az emberiség lankadatlanul diszkógömböket lődöz az űrbe

Mint ismert, a diszkóklubban szól már a zene. Az emberiség nemcsak a lüktető ritmust, de …