2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Még a vérszopó denevérek is szuperbarátságosak

Hirdetés

Még a vérszopó denevérek is szuperbarátságosak

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, az állatok barátságai és társadalmi kötelékei sokkal komplexebbek, mint eddig sejtették.

Érdekes ezeknek a kötelékeknek az evolúciója, amibe beletartozik a segítségnyújtás, az étel megosztása, egymás támogatása. Az állatok együttműködését már több mint 50 éve kutatják az etológusok, de most a játékelmélet módszereivel elsősorban a kölcsönösségre összpontosítottak, vagyis azt vizsgálták, vajon az állatok azoknak segítenek-e, akik nekik is segítenek.

Az új vizsgálat során specifikus mechanizmusokat építettek be a játékelméleti modellekbe, amelyek számontartották a tulajdonságokat, mechanizmusokat és élettörténeteket. Ezzel a módszerrel a modellezést és a megfigyelést közelebb hozták egymáshoz.

Hirdetés

Olof Leimar professzor, a Stockholmi Egyetem Állattani Tanszékének egyik vezető kutatója hangsúlyozza felfedezésük fontosságát. A segítségnyújtás evolúciójával kapcsolatban már felvetődött néhányszor, hogy az állatcsoportok tagjai valószínűleg barátságosabbak a feltételezettnél, de most be is bizonyították a sejtést.

Barátságos társadalmak

A svéd–svájci kooperációs vizsgálat új következtetései szerint az állatok közötti barátságok idővel fejlődnek, erősödnek, ahogy az egyedek segítenek egymásnak, és közös tapasztalatokat szereznek. Általánosságban elmondható, hogy a társadalmi kötelékek több emlőscsoportban és néhány madárnál is megtalálhatók. A főemlősök társadalmi kötelékeit tanulmányozták a legtöbbet, és az az általános következtetés, hogy a kötődő, társadalmilag integrált egyedek előnyökkel rendelkeznek az egészség, a túlélés és a szaporodás szempontjából.

Ezek a kötelékek attól függően alakulnak ki, hogy a csoport kisebb részein belül létrejönnek-e értelmes interakciók. Kialakulásuk méretfüggetlen, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2024/03/20/allat-tarsadalom-baratsag-segitseg-nyujtas-jatek-elmelet-denever/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meglepő dolgok derültek ki az Alzheimer-kór okairól egy új kutatásból

Az Alzheimer-kór, a demencia egyik típusa, jelenleg világszerte mintegy 50 millió embert érint, és ez …