2021. május 12., szerdaMa Pongrác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.12. Pongrác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Mázlija volt Magyarországnak Csernobil sugárzó felhőivel

Hirdetés

Mázlija volt Magyarországnak Csernobil sugárzó felhőivel

Hiába telt el 35 év, minden idők legsúlyosabb nukleárisreaktor-balesete máig elképesztő történet. Kezdve a főmérnökök és a kezelőszemélyzet kísérletező kedvétől az eleve rossz konstrukciójú reaktorig és a katasztrófát követő bornírt hivatalos tagadásig, mellébeszélésig.

A csernobili atomerőmű 4-es számú reaktora a robbanás után 1986. április 26. után

A csernobili atomerőmű 4-es számú reaktora a robbanás után 1986. április 26. után

Fotó: Vladimir Repik / AFP

68 órának kellett eltelnie, hogy egy 42 szavas közleményt adjon ki a szovjet hírügynökség. Ekkor már javában tudták Európában, hogy valami nagy és kezelhetetlen baj történt a Kijevtől 120 kilométerre álló atomerőműben. Konkrétan azt, hogy elképesztő mennyiségű radioaktív anyag zúdul ki a légkörbe, és terült szét a kontinens felett.

Hirdetés

Legelőször Svédországban figyeltek fel a hirtelen felbukkanó, extrém mértékben megemelkedő radioaktív sugárzásra. Mivel nem történt semmi a maguk háza táján, nem kellett sok hozzá, hogy hamar rájöjjenek, honnan érkezik az égi áldás: a meteorológiai adatok, a légmozgások egyértelműen mutatták, hogy Csernobil környékéről.

Azt pedig, hogy merre terjed, csakis a természet szeszélye irányította.

Az 1986. április 26-át követő napokban az aktuális ciklonok és áramlások észak, északkelet felé sodorták az agresszív anyagot. Telibe találva a skandináv országokat, különösen Svédországot. Minket legelőször 30-án közelítettek meg a felhők (a radioaktív felhő csak egy plasztikus elnevezés akar lenni, nem bárány alakúak vagy karfiol formájúak, mint a vízpárafelhők, hanem a levegővel mozgó, nagy mennyiségű sugárzó anyagok együttesét jelenti), pontosabban az ország északnyugati részét, Győr-Sopron és Vas megyéket. Szombathelyen meg is ugrott a mért sugárzás.

Ausztria viszont hatalmas dózist kapott.

Május 1-re, a munka ünnepére azonban beúsztak Magyarország belső részei fölé is. Még ha pontos adatokat nem is, de ekkor már bizonyosan tudott a magyar pártvezetés a katasztrófa valódi dimenzióiról. Ennek ellenére jó ötletnek találták a tömegfelvonulások szokásos megtartását, és mialatt Európában vészhelyzetre készültek, Kádár János és a Központi Bizottság tagjai a budapesti Felvonulási tér tribünjéről integettek vissza a zászlókat, transzparenseket cipelő dolgozók tömegeinek. Mondhatnánk azt is, sugárzó örömmel.

Radioaktív részecskék helyzete 1986. április 30-án. Jól látható, hogy ekkor még elkerült minket a sugárszennyezés

Radioaktív részecskék helyzete 1986. április 30-án. Jól látható, hogy ekkor még elkerült minket a sugárszennyezés

Grafika: Fizika Szemle, Nagy Attila, Horváth Ákos: Radioaktivitás a légkörből, A csernobili baleset légköri viszonyainak újraszámítása (2016/9

Az biztos, hogy szerencsénk volt. Hiszen az első napok rendkívüli sugárzása jobbára elkerült minket. Nem jött jól viszont, hogy május 1-én országszerte zivatarok voltak. A heves csapadék ugyanis valósággal kimossa a levegőt. Ezért is érezzük sokkal tisztábbnak egy kiadós zivatar után. És nagyságrendekkel több radioaktív anyagot hoz le ilyenkor a földre (nedves ülepedés), mint száraz időszakokban (száraz ülepedés).

Május következő napjaiban fordult a helyzet, már […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/04/26/mazlija-volt-magyarorszagnak-csernobil-sugarzo-felhoivel/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A szovjetek majdnem feltalálták az internetet 1970-ben

A szovjetek majdnem feltalálták az internetet 1970-ben

A briliáns szovjet kibernetikus, Viktor Gluskov már az ötvenes években megalkotott egy számítógépes tervezési rendszert, …