2022. augusztus 11., csütörtökMa Zsuzsanna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2022.08.11. Zsuzsanna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Már öt éve diagnosztizálták a majomhimlőt egy kisfiún, senkit nem érdekelt

Hirdetés

Már öt éve diagnosztizálták a majomhimlőt egy kisfiún, senkit nem érdekelt

Öt évvel ezelőtt dr. Dime Ogoina talán pályafutásának legfontosabb betegét fogadta: 2017. szeptember 22-én egy 11 éves fiú a bőrén és a szájában lévő furcsa kiütésekkel lépett be Ogoina klinikájára.

Nagyon nagy elváltozások voltak az arcán és az egész testén, ami kicsit hasonlított a bárányhimlőre, de biztosan nem az volt, mert a fiú korábban már átesett rajta – idézi az npr.org írása a specialistát.

Az első majomhimlős eset

Tekintettel a sérülések méretére és elhelyezkedésükre, Ogoina azon töprengett, hogy a fiúnak talán egy akkoriban rendkívül ritka betegsége, nevezetesen majomhimlője lehetett. Akkoriban viszont Nigériának nem volt lehetősége tesztelni a betegséget, úgyhogy kénytelenek voltak tovább küldeni a mintákat Szenegálba, valamint az Egyesült Államokba, hogy diagnózist állítsanak fel.

Az eredmények néhány nap múlva beigazolták Ogoina feltételezését: A fiú majomhimlős volt.

Hirdetés

Ő volt az első majomhimlős eset Nigériában 38 év után. A következő néhány hónapban a nigériai orvosok további húsz esetet észleltek a klinikákra ellátogatók között. Mint az nemrégiben kiderült, ez az eset volt az első ismert majomhimlős megfertőződés, nem csak Nigériában, de az egész világon. Jelenleg 78 országban, köztük Magyarországon terjed a fertőzés.

Május óta a világon több mint húszezer majomhimlős esetet észleltek, a legfrissebb adatok szerint közülük

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/08/06/majomhimlo-nigeria-fertozes-betegseg-figyelmeztetes-orvos/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Holdon vannak lakható helyek

A Holdon vannak lakható helyek

A Hold felszínén több mint 200 gödör található, amiket már 2009-ben rögzített a NASA Lunar …