2021. szeptember 21., keddMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.09.21. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Már az ókori Kínában is tűzijátékoztak az ünnepeken

Hirdetés

Már az ókori Kínában is tűzijátékoztak az ünnepeken

Kínában már az első ezredforduló előtt, de Magyarországon is bő hatszáz évvel ezelőtt fellőtték az első tűzijátékokat. Az elmúlt ezer év alatt a népszerű látványosság bár változott, ugyanazon a kémiai elven gyártják ma is a tűzijátékokat, mint a Szung-dinasztia idején Kínában.

Tűzijáték a Duna felett Budapesten a nemzeti ünnepen 2019. augusztus 20-án.

Tűzijáték a Duna felett Budapesten a nemzeti ünnepen 2019. augusztus 20-án.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A pirotechnika kínai felfedezése, melynek része a tűzijáték, mint a művészi szintű polgári szórakoztatás ága még bőven a Szung-dinasztia ideje (920-1279) elé nyúlik vissza. Állítólag a kínaiak már időszámításunk előtt használtak a kínai nagy fal építésekor kálium-nitrátot ahhoz, hogy jelzőtüzeiket táplálják. Ez vezetett az időszámításunk szerinti 800-as években a feketelőpor feltalálásához, melyre a tűzijáték-technika is épül.

Hirdetés

A feketelőpor elterjedésével rendszeres lett Kínában, hogy az ünnepségek során a rossz szellemeket hangos durranásokkal, látványos tűzzel és füsttel űzzék el. Az első, maihoz hasonló tűzijátékra sem kellett sokat várni, az 1100-as években már rendszeres kísérő eseményei lettek a tűzijátékok a császári vagy egyházi ünnepeknek, például a születésnapoknak.

A kínaiak egyik legnagyobb felfedezésének tartott feketelőporról az ország tudósai az 1300-as évekre már több száz oldalas kézikönyvet készítettek, melyben részletezték a lőpor lehetséges felhasználásait. Arról, hogy a kínaiak rendszeresen ünnepelnek tűzijátékkal, fennmaradt egy 1240-re tehető arab dokumentum is bizonyítékként, melyben tűzvirágként hivatkoznak a távol-keleti látványosságra.

Európába az 1241-es mongol betöréssel jutott el először a tűzijáték, Magyarországon szórakoztatásra a feljegyzések szerint 1476-ban I. Mátyás és Beatrix esküvőjén használták Székesfehérváron. Ezt követően arról van még fennmaradt <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/08/20/mar-az-okori-kinaban-is-tuzijatekoztak-az-unnepeken/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az ókori Róma ételei még mindig frissek

Az ókori Róma ételei még mindig frissek

Évszázados ételek A festői Olaszország nemcsak épületeiben tükrözi különlegességét, hanem gasztronómiájában is, így tehát az …