2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Magyar kutató is részt vett a szenzációs apokrif-másolat megfejtésében

Hirdetés

Magyar kutató is részt vett a szenzációs apokrif-másolat megfejtésében

Fantasztikus leletet találtak Németországban Jézus gyerekkoráról, a felfedezés ráadásul magyar vonatkozású is, ugyanis a berlini Humboldt Egyetem teológiai tanszékén dolgozó Dr. Berkes Lajos nevéhez fűződik – olvashatjuk a The Washington Poston.

Dr. Berkes 2016 óta az egyetem munkatársa, és most a a Liège Egyetemen dolgozó kollégájával, Gabriel Nocchi Macedóval közösen azonosították az évtizedekig kallódó apokrif irat másolatát.

Az apokrif szövegek nem kerültek be a Bibliába, de az ókorban és a középkorban széles körben olvasták őket, és bár a héber kánonban nem szerepelhetnek, segíthetnek az Újszövetség hátterének megértésében. A leghíresebb nem kanonizált irat Júdás apokrif evangéliuma, ami Krisztus után 150 körül keletkezhetett. Ez egy olyan, a 3. században eretneknek nyilvánított evangélium, ami Júdást és árulását pozitívan értékeli. Azt sugallja, hogy az apostolok meg akarták menteni Jézust a kereszthaláltól és csak Júdás volt elég bátor ahhoz, hogy árulásával elősegítse a megváltás beteljesedését. Az írás próbál magyarázatot adni a bűnre és az árulásra, a főszereplő az áruló Júdás, noha a hivatalos álláspont szerint az üdvösséget Jézus hozta el megváltó halálával.

Hirdetés

13 felbecsülhetetlen sor

A most azonosított, eddig az egyetemi könyvtárban őrzött papirusz kéziratot sokáig csak egy régi jegyzetnek, levélnek, irkafirkának gondolták, de Berkes és Macedo a sorok között kiszúrták Jézus nevét, ezért alaposabb vizsgálatnak vetették alá, és úgy találták, a Biblia egyik apokrif evangéliumának Jézus gyerekkoráról szóló másolata. A 11 x 5 centiméteres papiruszdarab valószínűleg a 4-5. századból származik és összesen 13 sornyi szöveget tartalmaz, soronként nagyjából 10 betűvel.

Miután Berkesék szóról szóra dekódolták a szöveget, rájöttek, hogy

EZ NEM CSAK EGY NAGYON RÉGI BEVÁSÁRLÓ LISTA, FŐLEG MIUTÁN ÖSSZEHASONLÍTOTTÁK MÁS KORAI KERESZTÉNY SZÖVEGEKKEL. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2024/06/21/biblia-apokrif-irat-jezus-gyerekkora-tamas-evangelium-berkes-lajos/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Így csavarják el a szívünket a kutyusaink

A kutyák bájos, szomorú tekintetének titka egy apró izomban, a „levator anguli oculi medialis” (LAOM) …