2023. május 31., szerdaMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.31. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Magyar cég készítheti az első Mars-kolónia lakóegységeit a NASA-nak

Hirdetés

Magyar cég készítheti az első Mars-kolónia lakóegységeit a NASA-nak

A leendő marsi, emberes NASA-misszió lakómoduljainak megtervezését, illetve kivitelezését célul kitűző Founding Martian Colony (FMC) programhoz keresett meg az amerikai űrhivatal egy (egyelőre még a neve elhallgatását kérő) magyar kisvállalkozást, amelyik ha megfelel minden kritériumnak, rész vehet a 2024-ben induló felkészítésen – tudta meg az Index.

Ott voltunk és ott vagyunk az űrben

Már régen nem csak Farkas Bertalan, vagy a Pille dózismérő juthat eszünkbe a magyar űrkutatásról. Hanem például a 2012 februárjában fellőtt, kategóriájában több rekordot is megdöntő, első, teljesen magyar építésű műhold, a Masat-1 is.

De mondhatjuk a Puli Space Technologies magyar űrtechnológiai céget és legújabb fejlesztését, a NASA-nagydíjat nyert Puli Holdi Vízszimatoló (Puli Lunar Water Snooper) detektort is, amely képes felmérni a Hold felszíni rétegében megbújó hidrogénkészleteket. A NASA komolyan számol az eszközzel Artemis programjában, amelynek célja, hogy 1972 után először, újra embert juttasson a Holdra, köztük az első nőt, 2024-ig.

Vagy említhetjük a magyar fejlesztésű TRITEL sugárzásmérő készüléket, amelyet az első, Hold körül keringő Lunar Gateway űrállomásra szánnak, 2024-ben. És egy másik, teljesen magyar fejlesztésű dózismérőt, az SDT-t (Space Dosimetry Telescope) is, amely a tervek szerint 2026-ban Mars körüli pályára induló és 2031-ben onnan visszatérő Earth Return Orbiter űrszondában fog szolgálatot teljesíteni, és méri meg első ízben a hosszú marsi oda-visszautazás sugárzási viszonyait. A Mars-utazásnak ugyanis éppen az az egyik nyitott kérdése, hogy mekkora dózist kaphatnak az űrhajósok, erről ugyanis egyelőre nincsenek pontos adatok, csak becslések, elképzelések.

Hirdetés

Magyar fejlesztések sora vesz tehát részt Hold- és Mars-küldetésekben, nem meglepő ezért, hogy a NASA (és az európai ESA is) szívesen dolgozik magyar szakemberekkel. 

Ez már nem sci-fi lesz

Tavaly májusban mutatta be a NASA az első, emberes Mars-missziójának fő célkitűzéseit, eszerint már a 2030-as évek végén asztronautákat küldenének a vörös bolygóra. Az elképzelés szerint négyen utaznának, közülük ketten lépnének a Mars felszínére. A marsfelszíni küldetés pedig 30 napos lenne. 

Kilenc hónapig tartana az odaút a mostani rakétatechnológiákkal, de már tesztelik a gyorsabb <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/04/01/magyar-kisvallalkozas-elso-mars-kolonia-lakoegysegek-nasa-aprilis-1/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyiptom nemrégiben felfedezett ősi munkaműhelyeket, sírokat mutatott be

A területeket Szakkara nekropoliszában találták, amely Egyiptom ókori fővárosának, Memphisnek egy része és az UNESCO …