2023. március 20., hétfőMa Klaudia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.03.20. Klaudia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Madárbarát műfészkekkel is védik a kerecsensólymokat

Hirdetés

Madárbarát műfészkekkel is védik a kerecsensólymokat

A kerecsensólyom (Falco cherrug) hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke egyedenként 1 millió forint. Magyarország kultikus madárfajának számít, hiszen eredetmondáink turulja nagy valószínűséggel egy Altaj hegységi változata lehetett. Európai állományának jelentős része a Kárpát-medencében fészkel, nagyobb számban hazánkon kívül Ausztriában, Romániában és Szlovákiában költ, emellett az Unióban csak Bulgáriában és Csehországban található még néhány fészkelő pár. A hazai természetvédelemnek így kiemelt szerepe van a kerecsensólyom megőrzésében is.

A madárfaj a ragadozó madarak általános üldözése és a mezőgazdaságban nagy mennyiségben használt, kiemelten veszélyes vegyszerek (pl. a DDT) miatt az 1970-es évekre szinte teljesen eltűnt Közép-Európából. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1974-es megalakulásakor kevesebb, mint 10 fészkelő párra becsülték a hazai állományt. Az MME és a sorra megalakuló nemzeti parki igazgatóságok fajmegőrzési erőfeszítései eredményeként számuk megsokszorozódott, 2007-re már elérte a 185 fészkelő párt. A kiemelkedő hazai kerecsensólyom-védelmi eredmények nemzetközi elismerésben részesültek, a munkát az Európai Unió LIFE programja is támogatta.

A kerecsensólyom magától nem épít fészket, ezért a nemzeti park igazgatóságok az idős fákon, míg a MAVIR a nagyfeszültségű hálózaton fejleszti a költésre rendelkezésre álló műfészek-hálózatot. Különböző módszerekkel tesztelik a rendelkezésre álló táplálék-kínálat és a költési siker növelésének lehetőségét is. A nemzeti park igazgatóságok az önkormányzatokkal együttműködésben a mezőgazdasági területek között húzódó dűlőút-hálózat mentén állítanak helyre természetközeli élőhelyeket a Különleges Madárvédelmi Területeken. E projektelem túlmutat a kerecsensólyom védelmén, hiszen a táplálékláncon keresztül szélesebb körben növelheti az agrártáj biodiverzitását és ellenállóképességét.

Forrás:
https://www.origo.hu/tudomany/20230213-madarbarat-mufeszkekkel-is-vedik-a-kerecsensolymokat-az-eszak-alfoldon.html

Hirdetés

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Veszélyben van a természet, mert gyorsul a hegyi erdők csökkenése

2000 óta a hegyi erdők több, mint 7%-a eltűnt, ami nagyobb, mint Texas területe, ezt …