2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Léteztek-e valaha óriások?

Hirdetés

Léteztek-e valaha óriások?

A mai amerikai átlagos férfimagasság 1,75 méter, ehhez viszonyítva, de még a legmagasabb kosárlabdázókhoz képest is, akik 2,20–2,30 méter magasak, Wadlow talán nem is igazi ember volt, hanem valamilyen varázslény. De nem, csupán növekedési hormonproblémája volt – olvasható a Livescience új tanulmányában.

A Budapesten tanult Korbonits Márta ma már a Londoni Queen Mary Egyetem endokrinológus professzora. Ő ismertette, hogy a gigantizmus fő oka az agyalapi mirigy által termelt növekedési hormon emelkedett szintje.

Ezt a rendellenességet legtöbbször jóindulatú daganat okozza. Épp ezért nem valószínű, hogy lesznek még Wadlowhoz hasonló óriások, ugyanis ma már megtalálják a daganatot, el is távolítják, és gyógyszereket használhatnak a növekedés megállítására, mivel a gigantizmus és a daganat veszélyezteti az ember egészségét.

Hirdetés

A Marfan-szindróma szintén okozhat extrém magasságot. Ez egy genetikai rendellenesség, ami a csontok meghosszabbodását okozza – magyarázta Korbonits. De az is előfordulhat, hogy valaki betegség nélkül nő igen magasra, például a világ egykori legmagasabb embere, Bao Xishun, aki 2 méter 36 centiméterre nyúlt.

A világ legmagasabb embere, Bao Xishun sétál a pekingi repülőtéren 2011. szeptember 18-án

A világ legmagasabb embere, Bao Xishun sétál a pekingi repülőtéren 2011. szeptember 18-án

Fotó: China Photos / Getty Images Hungary

Korbonits szerint az ilyen magas embereknek lehet egy sor genetikai változatuk, amely hajlamosítja őket az óriás termetre. De valószínűleg mindig is éltek az átlagnál lényegesen magasabb emberek, a gigantizmus legrégibb ismert esete például egy ókori egyiptomi fáraó volt, akinek maradványai azt mutatták körülbelül 1,87 méter magasra nőtt, ami a maga korában hatalmasnak számított!

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2024/06/25/orias-magassag-gigantizmus-osember/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az európai csapvíz is szennyezett, és a palackozott víz is tele van vegyi anyaggal

Nemcsak a napokban mindenkit sokkoló hőség ideje alatt, de a mindennapjainkban is az egyik olyan …