A The New York Times cikke annak próbált utánajárni, valóban egészségesebb-e a bor, mint a sör, jobb-e a vodka, mint a gin. Ha általánosítani szeretnénk a kutatások alapján, a legvalószínűbb megállapítás az, hogy a sötétebb italok rosszabbul hatnak egészségünkre, mint a világosak. De még ez sem 100 százalék.
Torontói addiktológusok szerint bármilyen alkohol rombolhatja az egészségünket. Jürgen Rehm, a függőségekkel és mentális betegségekkel foglalkozó torontói központ vezető kutatója legalábbis ezt mondja. Szigorú, mert meglátása szerint bármilyen alkohol fogyasztása bármilyen mennyiségben bizony káros az egészségre. De mégsem jó ötlet a teljes absztinencia, visszaüthet. Úgyhogy az ivást nem kerülhetjük el, hacsak nem vagyunk leszokóban, mert akkor persze kötelező, de normális életvitel, társaságba járás és olykor felmerülő lazítási szándék mellett az alkohol nem megvetendő, ha betartunk néhány szabályt.
Etanol a fő veszély
Amikor iszunk, a szervezet az alkohol etanolját átalakítja acetaldehiddé, ami károsítja a DNS-t. A testszövetek a szájban, a torokban, a májban, a vastagbélben és a mellekben érzékenyek a károsodásra, és rákos mutációk alakulhatnak ki.
Ezért növeli az alkoholfogyasztás legalább hétféle rák kialakulásának a kockázatát. a túlzásba vitt alkohol heti 8 vagy több poharat jelent nőknél, heti tizenöt vagy több ital elfogyasztását férfiaknál.
Vagy az alkalmankénti nagyobb mennyiség: négy/több ital nőknél, illetve öt/több ital legurítása férfiaknál számos más károsodásért is okolható.
Szív- és májbetegség, depresszió, szorongás és memóriaproblémák, hogy csak néhányat említsünk az alkohol miatt súlyosbodó kórképek közül.
Minél több etanol van egy italban, annál károsabb, ezt pedig egyszerűen úgy állapíthatjuk meg, hogy elolvassuk a címkén, mekkora az alkoholtartalma.
Sörre bor bármikor
Általánosságban elmondható, hogy a sör kevesebb etanolt tartalmaz, mint a bor, és a bor is kevesebbet, mint a vodka vagy a tequila. De a kategóriákon belül is nagy eltérések lehetnek.
Néhány erős sör alkoholtartalma például magasabb, mint egyes boroké vagy akár egyes likőröké. Az alacsonyabb alkoholtartalom kevesebb etanollal jár, de a mennyiség is számít. Egy standard 350 grammos, 5 százalékos alkoholtartalmú sör ugyanannyi etanolt tartalmaz, mint 1,5 deciliter 12 százalékos […]
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
Forrás:
https://index.hu/tudomany/2025/10/19/alkohol-bor-whiskey-masnapossag-cukor-betegseg-elhizas/
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!
Hirben.hu Hírben jók vagyunk!