2022. január 28., péntekMa Károly, napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
2022.01.28. Károly, Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Lerántottuk a leplet Lucáról

Hirdetés

Lerántottuk a leplet Lucáról

A halloween például holtak szellemeit, akiket zombinak, borzongató féllénynek, ártó félszerzetnek öltözve lehetett visszaijeszteni. Luca napján boszorkányok marakodtak egymással és szaladtak haza hónuk alatt az ötágú lucaszékkel abból az apropóból, hogy a Gergely-féle naptárreformig (1582) december 13-a volt év legrövidebb napja.

Számos népszokást gerjesztett Luca. Köztük egy szinoptikus meteorológiával vetekedő, hosszú távú időjárás-előrejelzésekre fókuszáló, empirikus módszerekkel operáló hagyományt is. Ehhez fogtak hat nagyobb fej vöröshagymát, félbevágták őket, kiszedték a közepüket, majd sót szórtak a belsejébe. Attól függően, mennyire eresztett levet egy-egy fél hagyma, konklúziót vontak le a követkető év hónapjainak csapadékosságára.

De létezik egy kiterjesztett metodika is: Luca napjától kezdődően egészen karácsonyig gondosan megfigyelik és feljegyzik mind a tizenkét nap időjárását, és prognózist állítanak fel oly módon, hogy amilyen az adott nap hőmérséklete, csapadékossága, hasonlóan alakul majd a következő év adott hónapjának időjárása.

Hirdetés

Luca napjának a január felel meg. December 14-e a februárnak, és így tovább egészen december 24-ig, ami (most) 2022 decemberére vonatkozik. Ha Luca napján a megszokottnál hidegebb van, mondjuk fogcsikorgató

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2021/12/13/lerantottuk-a-leplet-lucarol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mára szitokszó lett a vegetáriánus, több árnyoldala is van a növényi alapú étkezésnek

Mára szitokszó lett a vegetáriánus, több árnyoldala is van a növényi alapú étkezésnek

Egy év, ennyi telt el azóta, hogy úgy döntöttem, a vegetáriánus életmód felé fordulok. Egyáltalán …