2023. május 30., keddMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Leonardo da Vinci több évszázados titkára derült fény

Hirdetés

Leonardo da Vinci több évszázados titkára derült fény

Leonardo da Vincit minden idők legműveltebb emberének tartják, aki főleg a festményeinek (például Az utolsó vacsora, Mona Lisa) köszönhetően vált világszerte ismertté, azonban más területeken is jeleskedett. Egyes művei máig sok kérdést vetnek fel, ahogy a származása is nagy vitákat gerjeszt a tudósok között.

Édesapjával, Piero da Vincivel kapcsolatban sosem voltak kétségek, biztosan lehetett tudni, hogy egy toszkán jegyző volt, azonban az édesanyja, Caterina di Meo Lippi szülőhelyéről már vitatottabb információk állnak rendelkezésre. Az eddig is egyértelműnek tűnt, hogy parasztlány lehetett, viszont arról kevesebb adatunk van, hogyan kötött ki Toscanában.

A Nápolyi Egyetem professzora, Carlo Vecce nemrég könyvet adott kiThe Smile of Caterina, the Mother of Leonardo címmel, amelyben igyekszik befoltozni a festő édesanyjának múltjában fellelhető lyukakat. Vecce álláspontja szerint Leonardo da Vinci csak félig volt olasz: édesanyja rabszolga volt, akit a Kaukázusból hurcoltak el.

Hirdetés

Leonardo anyja cserkesz rabszolga volt, elvitték a Kaukázus-hegységben lévő otthonából, többször eladták Konstantinápolyban, majd Velencében, mielőtt Firenzébe érkezett volna

– mondta a professzor.

Vecce megállapításai a Firenze városi archívumban talált iratokon alapulnak, amelyekből kiderült többek között az is, hogy Da Vinci szülei Firenzében ismerték meg egymást. Egyes szakértők ugyan hevesen bírálják a felfedezéseit, Vecce ragaszkodik ahhoz, hogy bizonyítékokkal tudja alátámasztani felvetéseit. Rátalált például egy 1452. évi keltezésű feljegyzésre, amelyet a festő édesapja írt alá, és törvényes dokumentumként szolgált az akkor még rabszolga Caterina felszabadítására. Érdekesség, hogy Leonardo da Vinci születési éve is 1452.

Túl szép, hogy igaz legyen?

A felfedezés azért ekkora horderejű, mivel korábban úgy vélték, az édesanyja toszkán parasztasszony volt, nem pedig rabszolga. Vecce szerint Caterina di Meo Lippi sorsa nagy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/03/20/leonardo-da-vinci-rabszolga-edesanya/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyiptom nemrégiben felfedezett ősi munkaműhelyeket, sírokat mutatott be

A területeket Szakkara nekropoliszában találták, amely Egyiptom ókori fővárosának, Memphisnek egy része és az UNESCO …