2022. július 7., csütörtökMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Lehallgatják a halakat

Hirdetés

Lehallgatják a halakat

A hajók és tengeralattjárók szonárja az egyik tényező, amely hozzájárul a bálnák partra vetődéséhez, mivel megzavarja a veszélyeztetett állat navigációs képességét.

A katonai hanglokátor komoly hatással lehet egyes tengeri állatokra, ezért Lori Adornato, az amerikai Darpa katonai kutatási ügynökség projektmenedzsere úgy véli, hogy az ellenséges tengeralattjárókat úgy is fel lehetne fedezni, hogy a szonárimpulzusok kibocsátása helyett jobban odafigyelnének a természetes hangokra.

Jelenleg az összes természetes hangot háttérzajként vagy interferenciaként kezeljük, amelyeket megpróbálunk eltávolítani. Miért nem használjuk ki ezeket a hangokat, hátha találunk egy jelet?

– tette fel a kérdést Adornato. Projektje, a Persistent Aquatic Living Sensors (Pals) a tengeri állatok lehallgatásával a víz alatti fenyegetések felderítését szolgálja. A jelenlegi, levegőből ledobott szonárbóják, amelyeket a hadsereg az ellenséges víz alatti tevékenység észlelésére vet be, az akkumulátorok korlátozott élettartama miatt csak néhány órán keresztül működnek egy kis területen. A Pals rendszer viszont hónapokig képes lenne egy nagy területet lefedni. Ez a rendszer szinte folyamatos megfigyelési lehetőséget biztosítana a partvonalak és a víz alatti csatornák megfigyelésére. Adornato szerint a legjobb őrszemek valószínűleg a zátonyokon élő fajok lennének, amelyek megbízhatóan egy helyben maradnak.

Hirdetés

A hangjelzések forrásai különféle állatfajok

A Pals több kutatócsoportot is támogat, amelyek különböző megközelítésekkel eltérő zátonyfajok hangjelzéseit vizsgálják. A kutatócsoportok riasztási hangokra összpontosítanak, amelyek olyanok, mintha egy házőrző kutya ugatna a betolakodókra. Ezeket a hívásokat nem könnyű megkülönböztetni a többitől, ezért a csapat gépi tanuló algoritmusokat vetett be a feladatra. Több ezer felvétel […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/06/17/balna-hanglokator-tengeri-allatfaj/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hat hónap az űrben tízévnyi csontöregedést jelent

Hat hónap az űrben tízévnyi csontöregedést jelent

A hat hónapig vagy tovább tartó űrmissziók során az űrhajósok csontjai húsz évet öregednek. Ha …