2022. január 19., szerdaMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
2022.01.19. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Láthatunk több napnyugtát egy nap alatt?

Hirdetés

Láthatunk több napnyugtát egy nap alatt?

Nem kell hozzá annyira szomorúnak lennünk, mint a kis hercegnek, hogy több naplementét lássunk egy nap. Negyvenhárom naplementét nem, huszonnégyet viszont láthatunk, amennyiben sikerül 24 órán keresztül állandó sebességgel egy meghatározott vonalon repülnünk a Föld körül.

Naplemente a Zambézi folyó felett Livingston közelében

Naplemente a Zambézi folyó felett Livingston közelében

Fotó: Wolfgang Kaehler / LightRocket / Getty Images

A Föld 23 óra 56 perc 4 másodperc alatt tesz egy teljes fordulatot saját tengelye körül, az Egyenlítő 40 070 kilométer, ebből kiszámolva bolygónk sebessége 1670 kilométer per óra. Maradva az Egyenlítőn, ahol az időzónák nagyjából 1609 kilométeres távolságban vannak egymástól, az Egyenlítőhöz igazított pályánkat tartva, 1609 kilométer per órás sebességgel nyugati irányban repülve óránként egy, összesen huszonnégy időzónán haladnánk át. Tegyük fel, hogy greenwichi idő szerint délután fél ötkor indulunk el nyugat felé az előbbi sebességgel. Minden egyes időpontban, amikor új időzónába lépünk, az óránkat fél hatról visszaállíthatjuk fél ötre.

Hirdetés

A Naphoz képest statikus helyzetben maradna repülőgépünk azzal, hogy a Föld forgásának Egyenlítő körüli sebességével repülünk forgással ellentétes irányban. Az időben viszont nem válnánk statikussá még úgy sem, hogy minden repüléssel megtett óránk fél öttől fél ötig tartana. Amikor ugyanis a Csendes-óceán közepén átrepülnénk a nemzetközi dátumválasztó vonal felett, a következő naptári napba érnénk, bár még mindig fél öt lenne.

A naplemente a tudományos értelmezés szerint az a pillanat, amikor a nyugati horizonton eltűnik a Nap korongjának legfelső része is a látóhatár alatt. A köznyelv a napnyugtát azonban magára a folyamatra használja, amíg a Nap a látóhatárra ér és eltűnik mögötte, a repülős példánkban is a köznyelvi fogalmat használjuk.

Szóval, ha a Nap tudományos értelemben vett nyugovóját megelőző pár percben már a levegőben lennénk a megfelelő sebességgel, folyamatos naplementét láthatnánk. A nemzetközi dátumválasztó vonalról indulva, az Egyenlítő körül repülve 24 időzónán haladnánk át, így 24 óra leforgása alatt 24 naplementében lenne részünk.

Az egésznek a lényege, hogy bolygónk a Nap fénysugarai által megvilágított oldala és sötét oldala között maradjunk, együtt haladva a fény által kijelölt választóvonallal, a terminátorral. Egyszerűnek hangzik? Nem annyira az. Például ha nem az Egyenlítőn akarná valaki kipróbálni, milyen huszonnégy naplementét látni huszonnégy óra alatt, már elméletben sem lenne kivitelezhető a terv az 1609 kilométer per órás sebességgel. Ahogy haladunk a Föld pólusai felé, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/11/10/lathatunk-tobb-napnyugtat-egy-nap-alatt-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Be lehet-e zárni a pokol kapuját?

Be lehet-e zárni a pokol kapuját?

Az eddigi próbálkozások ugyanis kudarcot vallottak, az alvilági hely pedig mindmáig zavartalanul üzemel. Most azonban az …