2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Lassan elfogynak a serpák a Mount Everest rekordere szerint

Lassan elfogynak a serpák a Mount Everest rekordere szerint

Kétszer is megdöntötte saját világrekordját (méghozzá egy héten belül) a most véget érő mászószezonban az 53 éves Kami Rita serpa, aki immáron 28-szor lépett fel a világ legmagasabb ormára. Május 29-én pedig kitüntette a nepáli kormány, azon a napon, amikor 70 évvel ezelőtt először érte el a csúcsot az új-zélandi Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa, és ahogyan az az ünnepségen is elhangzott,

éppen azon a napon lettek híresek a serpák. 

A neves hegyi vezető azonban egyáltalán nem optimista, és kétségesnek látja a jövőt, a serpa fiatalok ugyanis egyre inkább elfordulnak a külföldi hegymászókat segítő veszélyes foglalkozástól, és más lehetőségeket keresnek. Ő is arra biztatta fiát és lányát, hogy tanuljanak, szerezzenek diplomát, és amikor 2021 végén magával vitte 24 éves fiát, Lakpa Tenzinget a csodálatos csúcs lábához, nem lelkesítette, csak annyit mondott neki, hogy „Küzdelem ez, nézz rám. Nem látom a jövőt!”. Fia nem is folytatja apja hivatását, most éppen turizmust tanul, lánya pedig informatikát.

Nemzedékről nemzedékre adták át tudásukat és tapasztalataikat a hegymászásból élő serpa családok, ám a hatalmas kockázat miatt

egyre többen hagyják el a világ talán legkülönlegesebb, de mindenképpen leghalálosabb hivatását.

Nem esnek hasra a hegyektől 

A serpák a Himalája-expedíciók megkerülhetetlen segítői ugyan, de a serpa szó nem hordárt vagy hegyi vezetőt, hanem magát az 55 ezer fős népet jelöli (jelentése: „keleti”). Többségük ugyanis sohasem mászik hegyet.

A világ legmagasabban élő népe a Himalája északkeleti részén, főleg Nepálhoz tartozó völgyekben 3000–4300 méter magasan telepedett le a 13–15. században, és bármilyen furcsa is, nem szépnek, hanem inkább érdektelennek találják a grandiózus hegyeket, a fehér színt pedig unalmasnak. Egyedül a csúcsokról eléjük táruló látványt értékelik. A legmagasabb hegyeket persze istenként tisztelik, a Mount Everesetet például úgy, mint a „világ anyját”. Vérük hígabb, kevesebb hemoglobint tartalmaz, mint a legtöbb emberé a Földön, ezért minden más népnél jobban bírják a hegyi levegőt. 

Érdekesség, hogy nem a szülők, hanem önállóan választanak házastársat, a párok pedig akár több évig is együtt élnek (próbaházaság), mielőtt megülik az esküvőt. És bár a legtöbb serpa házasság monogám, engedélyezett náluk a válás és a többférjűség (poliandria) is, amikor rendszerint testvérek osztoznak meg egy asszonyon.

Buddhista vallásúak, és a kolostorokon kívüli iskolai oktatás csak az 1960-as évektől létezik, az iskolák létrehozását pedig maga Edmund Hillary kezdeményezte. Nem csoda, ha Kami Rita és más idősebb serpák mindent megtesznek azért, hogy gyerekeik tanulhassanak, ha már nekik csak kevés lehetőségük adódott rá.

Serpa minden harmadik halott a hegyen

A Himalayan Database adatai szerint  2022. december végéig 110 serpa halt meg a hegyen (összesen 309-en). Közülük 16 serpát egy lavinaomlás ölt meg 2014-ben, éppen akkor, amikor Kami Rita serpa az alaptáborban készült bátyjával a National Geographic expedíciójának élő közvetítésre. Közülük többet személyesen is ismert.

A mostani szezonban újabb 17 mászó halt meg vagy tűnt el, köztük három serpa is, amikor áprilisban egy leszakadó jégoszlop eltalálta őket a hegy alaptáborához közeli gleccseren. Számunkra Suhajda Szilárd halála a legemlékezetesebb, aki május 24-én indult oxigénpalack és serpa kíséret nélkül a csúcstámadásra, de nem tért vissza, és hivatalosan 27-én jelentették be, hogy nem keresik tovább.

Elmennek világgá

De nemcsak a felfoghatatlan (ezért megfizethetetlen) veszélyfaktor, hanem a hegymászóturizmus koronavírus-járvány alatti leállása miatt is sokan voltak kénytelenek profilt váltani, és mentek Nepál fővárosába, Katmanduba vagy külföldre (leginkább az Egyesült Államokba, Európába és Ausztráliába) tanulni és dolgozni.

Még az olyan korábbi csúcsrekorderek, mint például Apa […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/06/04/borusan-latja-a-jovot-a-mount-everest-rekordere/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

Eric Weinstein matematikus szerint a legtöbb ember nem veszi elég komolyan a fenyegetést, annak ellenére, …