2023. február 8., szerdaMa Aranka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.02.08. Aranka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Különleges viking leletre bukkantak Dániában

Hirdetés

Különleges viking leletre bukkantak Dániában

Tíz éve nem fedeztek fel akkora viking leletet, mint amit most Dániában, egy Hune nevű falu közelében. A régészek szerint az épület a késő viking korból származhat, és valaha közösségi térként szolgálhatott, ahol politikai összejöveteleket és egyéb rendezvényeket tarthattak a 9. század vége és a 11. század eleje között.

Thomas Rune Knudsen, az ásatások vezetője és az Észak-Jyllandi Múzeum régésze úgy nyilatkozott, az újonnan felfedezett csarnokon kívül még több ház lehet a régióban, mert egy ilyen épület ritkán áll egyedül. A közelben található rúnakő vizsgálata alapján az ingatlan a Runulv den Radsnilde nemesi család farmja lehetett. A közel 5 méter magas rúnakő felirata:

Hove, Thorkild, Thorbjørn állították apjuk Runulv den Rådsnilde kövét.

Hirdetés

A régészek szerint a rúnakő és a csarnok ugyanarra az elit társadalmi osztályra jellemző, úgyhogy feltehetően összetartoznak.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/01/14/viking-csarnok-dan-lelet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Azonosítatlan repülő tárgy jelent meg Magyarország felett

Az objektumot eredetileg január 31-én észlelték. A különös égi jelenséget megörökítő Papp Zoltán szerint este …