2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Különleges viking lelet bukkant elő egy viharnak köszönhetően

Különleges viking lelet bukkant elő egy viharnak köszönhetően

2022 elején nagy vihar csapott le az Ír-tengeren fekvő Man-szigetre, ami körülbelül egyenlő távolságra van Skóciától, Írországtól és Angliától, és furcsa mód az Egyesült Királysághoz közvetlenül nem, csak a brit koronafüggőségekhez tartozik. Az égi háború ledöntötte a sziget egyik régi templomának falát, és viking kőkeresztek bukkantak elő. A helyiek nem is ezen hökkentek meg, hiszen a kezdetben kelták, majd vikingek által lakott sziget gazdag viking kori leletekben, inkább a kövek helyén, méretén és mintáján lepődtek meg.

A Man-sziget 2019. július 2-án

A Man-sziget 2019. július 2-án

Fotó: Patrick Donovan / Getty Images Hungary

Gazdag történelem

Központi elhelyezkedése miatt régen azt mondogatták, a szigetről hét királyságot látni, a skótot, az írt, az angolt, a walesit, a tengeri és az égi királyságot. De nem ez az egyetlen érdekessége, hanem például leghíresebb szülöttei, akik a Bee Gees fivérek, és az, hogy nincs sebességkorlátozás – talán ezért választotta lakhelyéül a Forma–1-es pilóta, Nigel Mansell. A Man-szigetnek van egy csak rá jellemző állatfaja is, ez a farkatlan manx macska, aminek mellső lábai rövidebbek, mint a hátsók. 

A korai telepesek kőemlékei általában a vikingek bejöveteléről, a skandináv származástörténetről, a keresztény hitre való áttérésről mesélnek.

A sziget déli részén a Malew-templom már évek […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/08/18/irorszag-anglia-man-sziget-skocia-viking-kelta-keresztenyseg-lelet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

Eric Weinstein matematikus szerint a legtöbb ember nem veszi elég komolyan a fenyegetést, annak ellenére, …