2022. május 17., keddMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Kozmikus részecskékkel az atomfegyverek ellen

Hirdetés

Kozmikus részecskékkel az atomfegyverek ellen

A három gízai piramis egyikében, a Hufuban rejtélyes üreg található, amit még soha senki nem látott. A tudósok mégis rájöttek, hogyan térképezzék fel a titkos kamrát. A müonok, ezek a magasan a Föld légkörében születő részecskék, képesek behatolni a piramisokba (is), segítségükkel a láthatatlan is láthatóvá válhat.  

A müonok a Föld felső atmoszférájában a kozmikus sugarak ütközései során keletkeznek, amikor az űrből származó nagy energiájú részecskék a Föld légkörébe ütköznek. 

Amikor először regisztrálták a részecskét, a fizikusok nem értették, mire szolgálhatnak. Az elektronoknak legalább fontos szerepe van az atomokban, de a nehezebb müonok létezésnek mi az oka? 

Hirdetés

Hasznos kis részecske

A müonok ideálisnak bizonyulnak nagy tárgyak belsejének képalkotására. Tömegük körülbelül 207-szer akkora, mint az elektroné. Ez az extra súly lehetővé teszi, hogy vastag kőzeteken is áthaladjanak. Amikor ez megtörténik, különféle módokon veszítenek energiát, például úgy, hogy elektronokkal ütköznek, és kiszakítják őket atomjaikból. Ezzel az energiaveszteséggel a müonok lelassulnak, akár meg is állhatnak. Ha megmérjük, hogy a részecskék közül mennyi nyelődik el, amikor áthaladnak egy szerkezeten, akkor kiderülhet az objektum sűrűsége, és feltárhatók a benne lévő rejtett rések.

A müonok első alkalmazása a hatvanas években történt, amikor Luis Alvarez fizikus és kollégái a Khafré-piramisban szikrakamrának nevezett detektorokat használtak a müonok észlelésére.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/05/03/muon-regeszet-feltaras-vulkan-csempeszet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A bolygóbarát növényi tejek kiválthatják a tehéntejet?

A bolygóbarát növényi tejek kiválthatják a tehéntejet?

Tej nélkül nem lenne palacsinta, besamelmártás, bögrés mákos, belga krumplifőzelék vagy turmix sem. De ez …