2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Komoly veszélyt rejt, ha egy nő vega

Hirdetés

Komoly veszélyt rejt, ha egy nő vega

Voltak idők, amikor még tágra nyílt szemekkel figyeltük azokat, akik vegetáriánusként teljesen hús nélküli étrendet folytattak, ám az elmúlt évtizedben nemcsak hogy egyre több ember állt át a vega vagy vegán életmódra, de szinte már divat lett a húsmentes élet.

A tudomány és a táplálkozási szakértők között már lerágott csont, hogy ennek előnyei vagy inkább hátrányai vannak az emberi szervezetre, vélhetően azonban mindkét fél állításaiban lehet találni nehezen vitatható tényeket. 

Ilyennel állt most elő a témában készült legújabb tanulmány is, amely a húsmentesen étkezők és a részben húsevők körében vizsgálta, hogy a vegetáriánus étrend milyen hatással van a csontjaikra, különösen a csípőre. 

Hirdetés

A Leedsi Egyetem kutatói egy több mint 26 000 középkorú nő bevonásával készült tanulmányt készítettek, amely kimutatta, hogy

azok a nők, akik nem esznek húst, 33 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek el életük során csípőtáji törést, mint húsevő társaik.

Ennek az lehet az oka, hogy kevesebb olyan tápanyagot visznek be, amely a csontok és az izmok egészségéhez kapcsolódik, emiatt javasolják, hogy a vegetáriánusok dúsítsák étrendjüket olyan kulcsfontosságú tápanyagokkal, amelyeket a húsfogyasztás hiányában nem visznek be a szervezetükbe.

A kutatócsoport a csípőtáji törés kockázatát a vegetáriánusok mellett vizsgálta az alkalmi húsfogyasztókon és a peszkatáriánusoknál is – akik halat esznek, de húst nem.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/08/17/vegetarianus-etrend-nok-csipotaji-tores/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Az 5,4 grammos mintát a Hajabusza–2 szonda gyűjtötte a Ryugu aszteroidáról. Az elemzést a Science …