2021. június 22., keddMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
2021.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Kitiltják a dolmányos varjakat a budai Várból

Hirdetés

Kitiltják a dolmányos varjakat a budai Várból

Hadat üzent a dolmányos varjaknak a Budavári Önkormányzat, méghozzá különös módon: egész egyszerűen kitiltják őket a kerületből. Felkutatják és költési időszak után végleg eltávolítják az összes fészket, és madárriasztó műsolymokat telepítenek a helyükre. A furcsa és drasztikus döntést a lakók kényszerítették ki, miután végleg elegük lett az elkanászodott, agresszív madarakból.

Dolmányos varjú (Corvus cornix) a belvárosi Szabadság téren 2020. január 29-én

Dolmányos varjú (Corvus cornix) a belvárosi Szabadság téren 2020. január 29-én

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Hirdetés

Nemcsak a Várból, hanem szerte az országból érkeznek hírek emberekre támadó varjakról. Az újbudai Sáfrány utcai lakótelepnél embereket és kutyákat inzultáltak, vagy éppen fagyizó családanyát leptek meg hátulról. Olykor békésen tekerő biciklista a célpont, csőrükkel rákoppintanak a fejekre, miközben szárnyukkal vadul csapkodnak.

A városi madártámadások elkövetői szinte mindig dolmányos varjak, és mindegyik beszámoló horrorisztikus élményként írja le a váratlan akciókat. És mindnyájunkban ott a rémült csodálkozás, hogy mi történik valójában? Hiszen a madarak el szoktak repülni, ha közelítünk hozzájuk, nem szokásuk rárontani a nagyobbakra. Gyilkos harkályokról ugyan hallottunk már, akik véres testvérháborút vívnak, de az embertől tartanak.

Legtöbbünk tudatalattijába azonban egész életre szólóan beleégtek Alfred Hitchcock klasszikus horrorjának, a Madarak című rémfilmnek képsorai, amelyeket ráadásul egy valós, 1961-es kaliforniai Montereyi-öböl parti tömeges madártámadás inspirált. Ezen az sem változtat, hogy azóta kiderült, hogy mérgező alga hatása miatt megzavarodott tengeri madarak voltak az agresszorok. 

Varjúdombi mesék

Talányos madár a dolmányos (szürke) varjú. Sokáig a kormos (fekete) varjú (Corvus corone) alfajának […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/06/05/madartamadasok-miatt-kitiltjak-a-dolmanyos-varjakat-a-varbol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mégsincs a farkasoknál alfa-hím

Mégsincs a farkasoknál alfa-hím

A domináns viselkedés szerepe a hierarchiában nemcsak a kutyakiképzésbe, de a populáris kultúra vulgárpszichológiájába és …