2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Kínában megszületett az első klónozott sarki farkas

Hirdetés

Kínában megszületett az első klónozott sarki farkas

A Maya névre keresztelt kölyök még júniusban jött világra, de a Singogen Biotechnology cég egészen száz napos koráig várt a bejelentéssel, hogy biztosak lehessenek abban, hogy a klón egészséges és megfelelő ütemben fejlődik.

A szürke farkasok főként Amerika északi részén, a sarkkörhöz közel honos alfaja, a sarki farkasok ugyan nem tartoznak a veszélyeztetett fajok közé, de a Singogen azt reméli, hogy ezzel az eljárással más fajok esetében is áttörést érhetnek el, főként azoknál, amelyeket a kihalás fenyeget.

A klónozás módszerei időről időre vetnek fel komolyabb kételyeket, és annak ellenére, hogy a mostani valóban egy jelentős tudományos áttörésnek számít, az állatvédők és a géntechnológiai cégek eljárásait ellenző aktivisták továbbra is nehezményezik, hogy a donorsejtek kinyerése és az embrióba való beültetés során olyan műtéteken és beavatkozásokon kell átesnie az állatoknak, amelyek gyakran komoly fájdalommal járhatnak. 

Hirdetés

World’s 1st cloned wild Arctic wolf debuted via video Mon, 100 days after its birth in a lab of a Beijing-based gene firm, marking a milestone for the application of cloning tech in breeding of rare & endangered animals. Another cloned Arctic wolf is expected to be delivered soon pic.twitter.com/8WxLt5Eoff

— China Science (@ChinaScience) September 20, 2022

Isten helyett már az ember teremt? 

Az ellenzők tábora az esetenként fájdalommal járó beavatkozások mellett a folyamat lélektanával sem ért egyet, szerintük ugyanis erkölcsileg visszás az eljárás, mivel az ember Istent játszva úgy hoz létre embriókat, hogy a természetes megtermékenyítés nem történik meg ezeknél az állatoknál.

Az ellenzők táborával szemben a kutatók azonban úgy gondolják, hogy a klónozás a kihalt fajok újjáélesztése miatt rendkívül fontos felfedezése lehet napjainknak, hiszen a klímaváltozás miatt egyre több fajt fenyeget ez. 

A felmerülő kételyek ellenére kétségtelen, hogy Maya születése mérföldkőnek és hatalmas áttörésnek számít a génkutatás és klónozás területén, még akkor is, hogy a farkast pontosan ugyanazzal a módszerrel „hozták létre”, mint Dollyt, a bárányt – az első olyan emlőst, amelyet sikerrel klónoztak még 1996-ban. 

A szomatikus sejtmag-transzfernek nevezett eljárást követően megszületett bárányt végül ugyan 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/09/30/sarki-farkas-klonozas-peking-beagle-kutatas-genetika-maya/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milliók szoronganak miatta, és még csak nem is tudnak róla

Milliók szoronganak miatta, és még csak nem is tudnak róla

Egy 2020-as felmérés azt vizsgálta, az információs-túlterhelés és az online beszélgetések dinamikája milyen hatással van …