2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Kiderült, mit szerettek csinálni a rókákkal a XVII. században

Hirdetés

Kiderült, mit szerettek csinálni a rókákkal a XVII. században

A XVII. században a köznép kockadobálással szórakoztatta magát a csehókban, de az unatkozó arisztokraták új szórakozásokon törték a fejüket. Európa fejedelmi udvaraiban jelent meg az abszurd és kegyetlen hobbi, a rókadobálás, avagy Fuchsprellen. Erről a Slate című francia portál adott hírt.

Bécstől Drezdáig, Württembergtől Hessenig szerzett lelkes rajongókat a szórakozás, amiben egy lekerített földterületen kellett minél magasabbra dobálniuk a résztvevőknek a rókákat. Mintha egy Monty Python-film forgatókönyvét olvasnánk, pedig a fejedelmi udvarok egyszerű, hétköznapi szórakozása volt.

Das Fuchsprellen, Hoflustbarkeit aus dem vorigen Jhd

Fotó: Wikimedia Commons

A korabeli tanúvallomások és metszetek meglehetősen jól ábrázolják az állatkínzást: a levadászott rókákat ketrecekben tartották, amíg el nem érkezett a felhajigálás pillanata. A versenyzők párokban egy hat méter hosszú kötél két oldalán foglalták el helyüket, ezután kiengedték a rókákat, amiket a pároknak el kellett kapni, és egy gyors és lendületes mozdulattal felhajítani a levegőbe. III. Fülöp pfalzi választófejedelem udvarában egy krónikás azt írta:

Hirdetés

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/11/20/roka-sport-szorakozas-lipot-csaszar-allat-vedelem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Egy nemzetközi tudóscsoport új bagolyfajt fedezett fel a Príncipe-szigeten, amely a közép-afrikai São Tomé és …