2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Kiderült, mely élelmiszerek gyakori fogyasztása okoz korai halált

Hirdetés

Kiderült, mely élelmiszerek gyakori fogyasztása okoz korai halált

A tudósok 2019-ben Brazíliában vizsgálták a halálozási arányokat, és megállapították, hogy az úgynevezett „ultrafeldolgozott élelmiszerek” (UPF) megnövekedett fogyasztása az összes korai halálozás több mint 10 százalékához járult hozzá.

Az American Journal of Preventive Medicine című szakfolyóiratban nemrég közzétett kutatás megállapította, hogy a kevés vagy egyáltalán nem teljes értékű élelmiszert tartalmazó UPF-ek hozzájárultak a vizsgált évben mintegy 57 ezer idő előtti halálesethez a dél-amerikai országban. A tudósok, köztük a brazíliai Sao Pauló-i Egyetem munkatársai szerint

az eredmények különösen azért riasztók, mert a brazilok jóval kevesebb ilyen terméket fogyasztanak, mint a magasabb jövedelmű országokban élők.

Hirdetés

Korábbi modellező tanulmányok megbecsülték a kritikus összetevők, például a nátrium, a cukor és a transzzsírok, valamint egyes élelmiszerek vagy italok, például a cukorral édesített italok egészségügyi és gazdasági terhét.

Eddig egyetlen tanulmány sem becsülte meg az UPF-ek potenciális hatását az idő előtti halálozásra.

A feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának tulajdonítható halálozások ismeretét hangsúlyozták a tudósok, akik szerint a hatékonyabb élelmiszer-politikát segítené a táplálkozási szokások megreformálása, mivel a tudatosabb táplálkozással megelőzhetők lehetnek a korai halált okozó betegségek – állapította meg a kutatás az Independent szerint.

Egészségkárosító élelmiszerek

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint például a csomagolt péksütemények, készételek, fagyasztott pizza, cukros italok és gabonafélék a modern étrend szerves részét képezik, de egyre több tanulmány hozza őket összefüggésbe egy sor egészségkárosodással, köztük a cukorbetegséggel, az elhízással, a demenciával és a rákos megbetegedésekkel.

Részletesebb listában a következő élelmiszerek is az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak:

  • jégkrém,
  • keksz,
  • bonbon,
  • sűrített tej,
  • gyümölcs joghurtok,
  • kész desszertek,
  • tartósított lekvárok,
  • kolbász, szalámi és felvágottak,
  • hamburgerek és hot dogok,
  • reggeli müzlik,
  • margarinok és kenetek,
  • feloldott húskészítmények,
  • csirke- vagy halrudak,
  • csirke és más húskivonatok […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/11/14/elelmiszer-halalozas-cukor-uditoital-feher-kenyer-kutatas-tanulmany-egeszseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milliók szoronganak miatta, és még csak nem is tudnak róla

Milliók szoronganak miatta, és még csak nem is tudnak róla

Egy 2020-as felmérés azt vizsgálta, az információs-túlterhelés és az online beszélgetések dinamikája milyen hatással van …