2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Kiderült, hogyan tetoválták Ötzi testét 5300 éve

Hirdetés

Kiderült, hogyan tetoválták Ötzi testét 5300 éve

Ötzi, a jégember felfedezése a 20. század egyik legnagyobb régészeti szenzációja volt 1991-ben. A jól konzerválódott, dél-tiroli múmia korát 5300 évesre saccolták, halálát valószínűleg gyilkosság okozta, mert bal vállán nyílhegy által okozott sérülés volt, fejére tompa tárggyal sújthattak le. Nevét az Ötztal-völgy feletti hegyekről kapta, ahol rátalált két német túrázó 3210 méter magasban.

Ötzit először szerencsétlenül járt hegymászónak vélték, és a túrázók óvatlanul kirángatták a jégből – persze nem sejthették, milyen ritka régészeti leletre bukkantak. A radiokarbonos kormeghatározás megállapította, hogy körülbelül 5300 éves, vagyis a rézkorban élhetett. Akkor kezdte Európa lakossága használni a fémeket, de még nem olvasztottak rezet és ónt. Kialakulóban voltak az összetettebb társadalmi tagozódások, és megszülettek a nagy kőépítmények, megalitikus sírok és dolmenek.

Milyen volt a hegyi férfi?

Ötzi körülbelül egy méter hatvan centi lehetett, sovány és szálkás alkatú, 50 kilót nyomhatott. A negyvenes éveiben halt meg, és több betegségben is szenvedett. Például Lyme-kórban, bélparazitáktól, de ízületi gyulladása is volt. Azonban nem ezek miatt halt meg, hanem gyilkosság áldozata lehetett, erre utal a kovakő nyílhegy, amely átszúrta a bal vállát – erre röntgenfelvételekből következtettek a régészek. És fejsérülése, amelyet tompa tárgy okozhatott. Tüdejét korom borította, bizonyára sokat volt nyílt tűz közelében. A DNS-elemzés Ötzi komplex genomját is feltárta, amely alapján kijelenthető, hogy genetikai rokonságban áll Szardínia és Korzika szigetének lakóival. Valószínűleg barna szemű, nullás vérű volt.

Hirdetés

Utolsó étkezése kőszáli kecske és gímszarvas lehetett, némi gabona és páfrány kíséretében. A közelében bőrdarabkákat, növényi rostokat, állatbőrt, madzagot, fejszét és egy befejezetlen íjat is találtak. A ruhája köpenyből, „leggingsből”, ágyékkötőből, medvebőr sapkából és cipőből állt. Testén 61 tetoválást fedeztek fel, főleg párhuzamos vonalakat és kereszteket, amelyek a bordaívet, a hát alsó részét, a csuklót, a bokát, a térdet és a vádlit díszítették. Az eddigi feltételezések szerint nem tűvel készültek, hanem finom bemetszéseket végeztek a bőrén, és a sebeket szénnel töltötték ki. A kutatók szerint a tetoválások nem dekorációs, hanem talán terápiás vagy gyógyászati céllal készültek, esetleg a primitív akupunktúra egy formáját jelentették.

Most új vizsgálatnak vetették alá őket. Aaron Deter-Wolf, a tennessee-i régészeti […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2024/03/21/otzi-jegember-tetovalas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meglepő dolgok derültek ki az Alzheimer-kór okairól egy új kutatásból

Az Alzheimer-kór, a demencia egyik típusa, jelenleg világszerte mintegy 50 millió embert érint, és ez …