2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Kiderült, hogy miért csíkos a zebra

Hirdetés

Kiderült, hogy miért csíkos a zebra

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói kimutatták, hogy a parazita legyek zömében napsütésben támadják az állatokat, mégpedig azért, mert a melegebb testfelszínű állatokról könnyebben el tudnak menekülni.

Ennek oka, hogy ha melegebbek a szárnyizmaik, akkor gyorsabban működnek, amikor a gazdaállatok a csípés okozta fájdalomra reagálnak.

Azonban a kutatás ezen pontján felmerült a kérdés, hogy a rovarok miért hagyják békén a csíkos vagy foltos állatokat? 

Az ELTE kutatói kísérletekkel bizonyították, hogy a zebrákat azért nem bántják a vérszívó bögölyök, mert napsütésben a fehér-fekete csíkhatároknál fellépő hőmérsékletkontraszt megzavarja a rovarok hőérzékelését.

Hirdetés

Emiatt nehezebben találják meg a testfelszín alatt húzódó, környezetüknél kissé melegebb vérereket. Márpedig a vérre megtermékenyült petéik érleléséhez nagy szükségük van – emelték ki a kutatók.

Az ELTE kutatói abból indultak ki, hogy napsütésben a zebrabőr melegebb fekete és hűvösebb fehér csíkjainak határvonalai mentén olyan hőmérsékletgrádiensek, azaz kontrasztok keletkeznek, amelyek hasonlítanak a bőr alatti vérerek fölött kialakuló hőmérsékletkontrasztokhoz.

+ELTE-Hirek 3.abra

Fotó: ELTE

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/02/27/zebracsik-szerepe-nem-csip-a-bogoly-kutatas-kiserlet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az Alzheimer-kór első jelei a szemből kimutathatók

Az Alzheimer-kór első jelei a szemből kimutathatók

Egy graffiti szerint  Ha szemmel mindent el lehetne intézni, az utcákon csak halottak, és terhes …