2021. október 18., hétfőMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
2021.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Ki volt Vörös Élisabeth? – Marx fogadott lánya – Frankel Leó szerelme – A CSEKA áldozata

Hirdetés

Ki volt Vörös Élisabeth? – Marx fogadott lánya – Frankel Leó szerelme – A CSEKA áldozata

1870 decemberében a Londonban élő Karl Marxszal az Internacionálé orosz szekciója levélben tudatta, hogy egy bizonyos „Madame Élisa” fel fogja keresni, hogy tájékoztassa a szervezet ügyeiről. Pár nap múlva kopogtak a Maitland Park Road 1. számú házának ajtaján. Marx kissé meglepődött, amikor egy rózsás arcú, barna hajú, kék szemű, tizenkilenc éves, szláv szépséget vezettek be hozzá. Megpróbálta orosz nyelven üdvözölni, majd hozzátette: „Csak idős koromban támadt az az ötletem, hogy megtanulok oroszul. Legyen velem elnéző!”

Elisabeth Dmitrief

Elisabeth Dmitrief

Fotó: Photo 12 / Getty Images Hungary

Az 1851. november 1-én az oroszországi Volokban született kislány a Jelizaveta Lukinicsna Kuseleva nevet kapta. Apja nemesi földbirtokos volt, anyja pedig egy német származású ápolónő, akit a férfi csak öt törvénytelen gyermek megszületése után vett feleségül. Az apa híres volt arról, hogy rendkívül rosszul bánik jobbágyaival. Gyermekeit viszont gondos nevelésben részesítette: zenére maga Muszorgszkij tanította őket.

Hirdetés

Út Marxhoz

Jelizaveta egyik bátyja a Föld és Szabadság nevű illegális szervezet tagja lett, a lány pedig megismerkedett Csernisevszkij és más orosz forradalmárok írásaival. Mivel másként nem hagyhatta el hazáját és családját, tizenhat és fél éves korában „fehér” (vagyis szexmentes) házasságot kötött Mihail Nyikolajevics Tomanovszkij nyugalmazott ezredessel. Miután átvette apai örökségét, s ezzel szabaddá és vagyonossá vált, 1868 őszén férjével Genfbe utazott. Itt belevetette magát az emigránsok forradalmi mozgalmaiba, anyagilag támogatta és olykor maga szerkesztette a Narodnoje Gyélo (A Nép Ügye) című lapot, szónoklataival pedig nagy sikert aratott. Részt vett az Internacionálé orosz szekciójának megalapításában is. Alaposan áttanulmányozta Marx műveit, és az orosz emigránsok saját kérésére őt küldték Londonba, hogy győzze meg a filozófust: az anarchista Bakunyinnak nincs joga az Internacionálé nevében nyilatkozni.

Marx megfeledkezett oroszellenes előítéleteiről, és szívélyesen fogadta a férje után Élisa Tomanovszkaja nevet viselő küldöttet. Úgy bánt vele, mint saját lányaival, gyakran meghívta a családi vacsorára, és barátjának, Friedrich Engelsnek is bemutatta, akit olykor csak „Fjodor Fjodorovics” néven becéztek. Fennmaradt levelezésükből pedig arra következtethetünk, hogy a filozófus elmélyült beszélgetéseket folytatott a tizenéves lánnyal. Az orosz falusi földközösség, az obscsina jövőjéről vitatkoztak. Élisa nem hitt abban, hogy a kollektív gazdálkodás irányába fejlődne, úgy vélekedett, hogy magántulajdonná alakul majd át. Marx oly nagyra becsülte őt, hogy amikor 1871. március 18-án a párizsi felkelők átvették a hatalmat a francia fővárosban (amit Marx elsietett lépésnek tekintett), Hermann Jung mellett Élisát küldte el Párizsba, hogy tájékoztassák őt a történtekről.

A kommün viharában

A tizenkilenc éves nő immár Élisabeth Dmitrieff néven mutatkozott be Párizsban. Férjét elhagyta, a kiejtése miatt nem adhatta ki magát franciának, s az egyik leginkább elterjedt orosz családnevet választotta, egyik nagyanyja nevét. Mégpedig annak is a férfiak által használt változatát, nem a nőkhöz illő Dmitrijeva nevet, hanem a Dmitrij franciás változatát.

Végre „igazi” forradalomban tevékenykedhetett, amelyről évek óta álmodozott. Elegáns, fekete bársony ruhában járt-kelt, vörös szalaggal a vállán, s vörös övében egy pisztollyal. Április 11-én a Nemzetek Nagy Kávéházában megalapította a Nők Szövetségét Párizs Védelmére és a Sebesültek Ápolására. Így szónokolt:

Polgártársnők, ütött az óra! Ezzel a régi világnak vége! Nem csak Franciaország kel fel, minden civilizált nép Párizsra figyel, s várja győzelmünket, mely őket is felszabadítja… Oroszország is csak azért veszítette el szabadságának védelmezőit, hogy egy új nemzedéket üdvözöljön, amely készen áll harcolni és meghalni a köztársaságért és a társadalmi átalakulásért!

Több mint ezer asszony csatlakozott a szövetséghez, minden kerületben bizottságok alakultak, s Élisabeth a központi bizottság tagja lett. Április 24-i levelében azt kérdezte Marxtól,

hogy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/09/18/tortenelem-voros-elisabeth-marx-karoly-parizsi-kommun-frankel-leo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tényleg hangot ad ki a sarki fény?

Tényleg hangot ad ki a sarki fény?

Ha az északi népi mondákat és dalokat nem vesszük figyelembe, akkor is több mint egy évszázada …